
De Standaard - Bibliotheekboek na 99 jaar teruggebracht

De Standaard - Bibliotheekboek na 99 jaar teruggebracht
Herta Müller (bis)

In memoriam Mielke
Vandaag werd Emile "Mielke" Samyn ten grave gedragen. Tijdens een serene dienst in de Sint-Tillokerk werd emotioneel hulde gebracht aan deze gedreven Izegemnaar. Ook het bibliotheekteam leeft innig mee bij zijn overlijden. We zijn oprecht fier hem gekend te hebben.
Gelukkig waren we nog op tijd om - samen met de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, de heemkring Ten Mandere en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord - een fim te maken over zijn dramatische belevenissen tijdens de tweede wereldoorlog.
Het eindresultaat - gemonteerd door Martijn D'haene - was van uitzonderlijke waarde, niet alleen voor Izegem maar voor de wereld. Het leverde ons onder meer de felicitaties op van de Auschwitz-stichting. De tentoonstelling "Om nooit te vergeten, voor Vrede en Verdraagzaamheid", de openingsavond én de film behoren tot het meest beklijvende wat ooit in deze bibliotheek werd gerealiseerd. Ondanks zestien gruwelijke maanden in de Nazi-concentratiekampen bleef hij geloven in de Mens en pleitte hij onverdroten voor verdraagzaamheid.
Voor ons en voor veel Izegemnaren zal de naam Mielke Samyn nooit meer een nummer zijn ...
Bij voldoende interesse kan de dvd nog worden bijbesteld. Gelieve de bibliotheek te contacteren.
Bij het heengaan van Ramses Shaffy

Witje, zwartje
Sensualiteit in de bibliotheek

Gisteren brachten Veerle Ernalsteen en Hilde Rogge - twee gedreven vertelsters van het Collectief "Al Gehoord" een gesmaakte voorstelling van hun programma "Vertelsels uit de kelder van Appetijt". In een voor de gelegenheid knus aangeklede Plantijnzaal inclusief tapijt en kaarslicht namen zij ons mee naar het Italië van de 14de eeuw. In hun pittige stijl vertelden ze vrolijke, ondeugende en ronduit erotische verhalen van beeldschone edelvrouwen, smachtende stalknechten en pastoors die hun boekje te buiten gaan. Het publiek genoot zichtbaar, niet alleen van de schitterende verhalen uit de Decamerone van Boccaccio maar ook van het glaasje witte wijn en de chocolaatjes op tafel ...
Dorine eventjes geen koffiequeen

In het kader van de 'Week van de smaak' zal Dorine the koffiequeen nu zaterdag 14 november postvatten in de onmiddellijke omgeving van de bib. Dorine in haar oldtimermobilhome 'Marcel' trakteert u vanaf 10.30 u op gratis Turkse appelthee met baklava (zoet Turks gebakje). Wie eventjes binnenspringt in de bib màg met gerust hart dus even in de buurt vreemd gaan.
(tot zolang de voorraad strekt...)

De Vlaming Erwin Mortier heeft de Ako-literatuurprijs weggekaapt voor 'Godenslaap', zijn homerisch epos over de Grote Oorlog.
Een terechte keuze. Zeer goed geschreven ! En...uiteraard in onze collectie. Eventjes gecheckt ? Uitgeleend tot 26 november. Maar geen nood, reserveren kan altijd.
Erotiek met Adam

Jenkins voor de donkere dagen

Wie houdt van typisch Engelse Choral-sound, gekruid met een snufje modernistisch timbre, kan zijn oor te luisteren leggen bij de muziek van Karl Jenkins. Jenkins is een 65-jarige Welshe componist en muzikale duivel-doet-al die zowel in de pop,jazz, easy-listening, reclame als klassiek thuis is. Met vooral de cd : 'the Armed Man' bewees Jenkins dat hij meer in zijn mars had dan aalgladde composities à la Adiemus. Recent kochten wij zijn 'Stabat Mater' en wij hebben er nog geen seconde spijt van gehad. Smaken verschillen uiteraard. Maar de cd bevat, volgens ons, van begin tot eind prachtige doorgecomponeerde muziek : een sterke auditieve gemoedsbalsem voor de dagen die eraan komen.Wat extra's
Tv-blog - Meneer doktoor
Ook die prachtige documentaire op canvas gezien op zaterdagavond ?
Wilt u meer ? Neem alvast een duik in het boek : Meneer Doktoor : verhalen over leven en dood, lijf en lust 1937-1964 van Peter Vandekerckhove.Het staat bij ons op het rek bij de rubriek geneeskunde met Sisocodering 604.
(Met dank aan de Standaard)
De verwendag 2009
Op zaterdag 10 oktober had de bibliotheek volop oog voor trouwe lezers en kandidaat-leners. Op hààr dag van de klant werd de bibliotheekbezoeker verwend met een drankje en een streepje keigoede muziek. In een ongedwongen sfeer kon even bijgepraat worden. Voor de jongsten was er een gadget en een veelgesmaakte fotosessie 'ik en mijn lievelingsboek', waarvan de beelden in de side-bar te bewonderen zijn. Foto's kunnen ten andere daar zonder problemen gedownload worden. Ook de bibliotheekwedstrijd kende veel enthousiaste deelnemers.Kortom tonnen ambiance en vele tevreden gezichten. Wie de sfeer nog even wil bijtanken kan dat op youtube
Nobelprijs 2009


Dit jaar gaat de Nobelprijs literatuur naar de relatief onbekende Herta Müller. De schrijfster heeft Roemeense roots. Ze werd geboren in 1953 in de Duitssprekende stad Nitzkydorf in Roemenië. In haar leven en werk is zij steeds een exponent geweest van de vrije meningsuiting. Zij ging daarbij frontaal in de aanval met het regime van Ceausescu. De neerslag van die confrontatie vindt men terug in werken als 'Niederungen' en 'Drückender Tango'. In haar nieuwste roman 'Atemschaukel' behandelt de sinds 1987 in Duitsland woonachtige schrijfster de deportatie van Duitstalige Roemenen naar de Sovjet-Unie.
De hele boekensector is verrast door de nominatie. Blijkbaar is er maar een kleine collectie boeken van Müller in voorraad. Deze zal nu in allerijl moeten worden aangevuld. Wij hebben alvast een optie genomen op een paar exemplaren. Van zodra wij iets in huis hebben zullen we hiervan een signalementje op de blog plaatsen.
Tip van de bib : Kijkt u in afwachting ook eens op Nobelprize en blijf op de hoogte van wat nog in de pipeline zit.
Het leven van A tot Z !

De driejaarlijkse bibcampagne : het leven van A tot Z is bijna aan de Z gekomen. De campagne had tot doel de rijkdom en waarde van de bib inzake informering in het centrum van de belangstelling te plaatsen. Op 10 oktober eerstkomend wordt ook in de bib van Izegem een feestelijke draai aan die campagne gegeven. Voor concrete info hieromtrent verwijzen we graag naar de website. Wie het gekke 'van A tot Z spotje' nog altijd niet heeft gezien of het nog eens rustig wil afspelen kan hier terecht.
Izegem liep, wandelde en loste op...
De 30ste editie van de massaloop en wandeltocht was een schot in de roos. Onder een koesterend zonnetje werd genoten van een mooi uitgestippeld loop- en wandelparcours. Mooi vliegweer ook voor de bibballonnen !
De tweevoudige bibliotheekwedstrijd, die in het kielzog van het gebeuren werd georganiseerd, mocht op een ruime belangstelling rekenen. 339 mensen schreven zich in, waarvan 258 volwassenen en 81 jeugd. Vier mensen mochten we gelukkig maken met een rijkgevuld pakket. Nog eens bedankt aan allen die meestapten en een dikke proficiat aan alle winnaars !
Onze fotograaf ter plaatse zat ook niet stil en schoot van het gebeuren nog een paar leuke beelden...
Wij gaan naar Amerika !

Onder het motto van de bibliotheekweek, nl. 'het leven van A tot Z' begint de bib bij de A van Amerika.
Tussen 1850 en 1930 trokken meer dan 150.000 landgenoten naar de VS. en Canada. Veelal ging het om mensen die in de Nieuwe Wereld een nieuw bestaan hoopten te vinden. Voor de meesten was dit een biezonder ingrijpende lotswending. Ook bij de nabestaanden zit de emotie vaak erg diep. Hiervan mochten wij onlangs in de leeszaal getuige zijn toen nazaten van uitwijkelingen naar hun voourouders kwamen speuren in het Archief van de Burgerlijke Stand.
De Gentse journalist Dirk Musschoot verdiepte zich in die ervaringen wat resulteerde in een schitterend boek : Wij gaan naar Amerika – Vlaamse landverhuizers naar de Nieuwe Wereld 1850-1930 .... Musschoot is evenwel niet alleen een goede schrijver maar ook een rasverteller. Aan de hand van waargebeurde verhalen van mensen uit de streek en originele lichtbeelden tovert Musschoot een verloren gegane episode uit de geschiedenis waar ook onze stad een rol was toegewezen, weer tot leven.
Plaats van het gebeuren : Plantijnzaal Openbare Bibliotheek - Ingang Wolvestraat, Vrijdag 16 oktober 2009 - 20.00 Inkom en drankje gratis
Leen !

Nieuwe Brown...

Lustrum in zicht !

Meer info op :
promotie@izegemsport.be of op de sportdienst

Het blijft in de familie.

Een web 2.0 toepassing die hen hierbij zeker kan helpen is : My heritage.com. Voor wie niet met de site vertrouwd is, willen we graag kwijt dat het een formidabele en gebruiksvriendelijke Nederlandstalige internetassistent is voor zowel beginnende stamboomonderzoekers als voor gevorderde klimmers. Er wordt op de site tips verstrekt hoe aan een stamboom te beginnen. U kan via de site toegang krijgen tot diverse onlinedatabanken en fora. Eigenlijk is het een zoekmachine specifiek gericht op de genealogiefan en een virtuele ontmoetingsplaats voor uw familie. Toch even proberen !
Studeren in de bib

Aan alle herkansers intussen van ons veel succes toegewenst bij de komende examens !
Faxen doe je bij ons

Steeds meer mensen maken gebruik van onze copier in de leeszaal. En dit niet alleen om te kopiëren maar ook om te faxen. Het toestel combineert namelijk beide functies. Voor zover wij weten zijn we de enige instelling binnen Izegem die tegen een schappelijke vergoeding nog een faxdienst verzorgt. Daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Niet alles kan immers via mail gebeuren. U moet niet langer verlegen zitten om een fax naar waar dan ook te versturen, wij hebben de technologie hiervoor in huis !
Fly me to the moon

Voor wie zelf nog eens astronaut wil spelen, 40 jaar na datum is dit de site. Klik hier voor de lift-off.
In het passeren kan je misschien Frank de Winne de groeten doen. Voor wie liever met de voeten op de grond blijft is er een ruimtekastje in de bib.
Het glimlachende poppetje
De wereldberoemde Playmobilpoppetjes vieren dit jaar hun 35-ste verjaardig. En dat ze populair zijn kan makkelijk worden geïllustreerd. Zet de 2.2 miljard poppetjes die sinds 1974 zijn geproduceerd achter elkaar en je krijgt een slinger die tweeëneenhalve keer de wereld omspant ...
In onze spelotheek beschikken wij over Playmobil sportwagens, treinen, een waterhelikopter,een kinderboerderij, een poppenhuis, een brandweerboot,... Ook de enige echte Playmobil spinosaurus hebben wij in collectie.
Al dat moois kan ontleend worden tijdens de openingsuren van de spelotheek :
Dinsdag : 16.30-18.30
Woensdag : 14.00-17.00
Donderdag : 16.30-18.30
Zaterdag : 09.00-13.00
Kleine enquête

Afscheid van Simon

Een klein 'in memoriam' hebben we gemaakt op de overloop van de trap naar de leeszaal. Tijd om even stil te staan bij een geest die tijdloos is en die onder meer het volgende in het grote tijdsverhaal noteerde:
zijn wij,
rennend als in een rijmend gedicht.
Heffend belasting op gebaren,
oorlog, borgstelling, schouderophalen,
tentoongesteld als insecten in
barnsteen.
Avondconcert Leo XIII

Gisteren organiseerden de stadsbibliotheek en de Koninklijke Harmonie Leo XIII voor de derde maal op rij een spetterend avondconcert. Voor de muzikanten van de harmonie is dit zomers initiatief een mooi promotiemoment ; voor de bibliotheekgebruikers is het een gelegenheid om kennis te maken met het repertoire van deze gedreven harmonie onder leiding van dirigent Francis Bonte.

Een tevreden dirigent en een voorzitter die ziet dat het goed is. Gevarieerde muziek, met verve gebracht, een stralende hemel én een gratis drankje aangeboden door het stadsbestuur : een combinatie die veel blije gezichten opleverde ...

De bibliotheekmedewerkers : enthousiast achter de balie, maar ook sterk achter de toog ...
Lekker even grasduinen !

Uw bibliotheek biedt u een waaier van tijdschriften aan. Teveel om op te noemen. Er is voor elk wat wils. Het jonge volkje kan er terecht voor o.m. Joepie, Flair. Voor weeknieuws is er de Humo, Knack. Praktisch elke belangstellingssfeer komt aan bod. Wilt u veranderingen aanbrengen in huis, bent u een fervente wandelaar, wil u de beste koop inzake wasmachine? Wij hebben recente info voor u. En wat meer is : van de meeste tijdschriften houden we de oudere nummers netjes bij en zijn zelfs de artikels doorzoekbaar gemaakt. Let wel : geen enkel tijdschrift wordt uitgeleend. Maar we hebben zo'n gezellige leeszaal ! Hierbij het volledige overzicht.
Signalementje !

Vlieg er eens in !

In navolging van de succesrijke acties : 'Vlieg op Wereldreis' en 'Vlieg vermist' zet vlieg dit jaar een feestneus op.Vlieg wil kinderen en gezinnen van cultuur laten proeven via diverse acties. De actie die loopt van 1 juli tot 31 augustus dit jaar staat in het teken van de feestwaarde van kunst en cultuur. Allerlei cultuurhuizen en boekhandels verlagen hun drempel en laten zien dat cultuur niet saai is maar sprankelend en leuk. Het wordt een geheel van evenementen, optredens, rondleidingen, workshops edm. toegespitst op jong en oud.
Ook in Izegem zal vlieg in deze periode voor feestvreugde zorgen. Er is een tekenwedstrijd en een optreden van de droombrigade met aansluitend kinderfuif op het beursplein op zaterdag 25 juli. Ook het borstelmuseum heeft een afspraak met vlieg. Je kan in het huis van de borstels woordspelletjes spelen, voeldozen ontcijferen en nog veel meer. In het schoeiselmuseum zal vlieg Barbie ontmoeten en haar speciale glittercollectie !
De bibliotheek van haar kant lanceert traditiegetrouw een wedstijdje voor de jeugd. Dit keer wordt het een echt zoekplaatje met als weggevers feesttickets en leuke verrassingen. Elk feestticket is voorzien van een unieke code waarmee ook aan de grote internetwedstrijd op Vlieg.be kan worden meegedaan en waarbij een heuse kinderkamer in de prijzenkast staat. Vlieg gerust eens bij ons binnen of neem eens een kijkje bij vlieg zelf of op cultuurnet Vlaanderen.
Mediargus
Wist je dat de bib een digitaal archief van miljoenen krantenartikels bijhoudt ? Het ding noemt Mediargus. Mediargus is een digitale persdatabank die de artikels van alle Vlaamse kranten, enkele magazines en het persagentschap Belga online ter beschikking stelt. Het volledige archief bevat alle nationale én regionale artikels zowel uit "de krant van de dag", als uit de laatste jaargangen. Voor actuele onderwerpen is dit het neusje van de zalm. De Izegemse bibliotheek biedt dankzij haar abonnement haar bezoekers gratis de kans op een snelle en gebruiksvriendelijke manier informatie uit de pers op te zoeken en correct over te nemen. U vindt Mediargus op de 6 internetcomputers aan het computereiland in de leeszaal.
Zoeken in Mediarugus is éénvoudig en doeltreffend. Even vertrouwd raken : zie het filmpje op Youtube, dat jammer genoeg wat last heeft van 'flou artistique'. Daarom gaat nog altijd niets boven het zelf proberen. Kom gerust eens langs voor 'the real thing', ook tijdens die lange vakantie.

Verwoede lezers van Hugo en Iris, Hermann en Yves, Sokal, Pierrot en Malherbe, Baudouin... nog even wachten maar ze komen eraan. Uw bibliotheek deed een grote inspanning om het stripaanbod te vernieuwen met nieuwe reeksen en reeksaanvullingen. En er zal mooi werk tussen zitten. Neem dat van ons aan.
Ooit gemist ?
Wie een aflevering van een spannende detective of een andere reeks op tv heeft gemist kan ook bij ons terecht voor die missing link.
U maakt er een uitstapje van. En wie weet misschien doet u nog een onvermoede ontdekking. Er steekt meer achter 'onze rode knop' dan U denkt !
Cees Nooteboom eindelijk thuis

Van Nooteboom bezitten we een uitgebreide collectie, van zijn allereerste roman : 'Philip en de anderen' tot zijn allerlaatste verhalenbundel 'en 's nachts komen de vossen '. Onlangs nog lazen we die verhalenbundel. Wie geïnteresseerd is in menselijke karakters, dingen achter de dingen en een flinke scheut melancholisch timbre moet die laatste Nooteboom lezen. Maar ook zijn andere parels liggen bij ons voor het grijpen. Misschien een ideetje voor de vakantietijd ?
BRoeRe bibberde in Lichtervelde
De zomer van het spannende boek begon dit jaar in Lichtervelde : het regionaal samenwerkingsverband BRoeRe (Bibliotheken Roeselaarse Regio) organiseerde immers op donderdag 4 juni “BRoeRe Bibbert” .Toonaangevende thrillerauteurs als Patrick De Bruyn, Luc Deflo, Jos Pierreux en Katrien Ryserhove gingen bij onderzoeksrechter-recensent John Vervoort van de Standaard over tot volledige bekentenissen . Ze hadden het over het genre zelf, hoe ze de research voor hun werk aanpakken, welke thema’s ze graag aansnijden en welke ze absoluut uit de weg gaan. Het razend interessante interview met dit fijne panel werd afgewisseld met een selectie intrigerende filmfragmenten gekozen door Nic Balthazar. Filmautoriteit Balthazar voorzag de stukjes van passende commentaar en lette daarbij zowel op de muziek, de acteurs en de regisseurs als op de tijdsgeest.
Even in herinnering : IBL !

Door onze IBL-service, wat staat voor Interbibliothecair leenverkeer kunnen we tegen een kleine vergoeding van 2.50 euro elk boek, cd of dvd van om het even welke bibliotheek in Vlaanderen leveren. Meestal kunnen we hierbij van een snelservice spreken want de aangevraagde boeken-indien beschikbaar- kunt u reeds met een tijdsverschil van 2 à 3 dagen bekomen. De procedure is éénvoudig : u komt langs, vult een formuliertje aan de balie in en wij zorgen voor de rest, verwittiging bij aankomst inclusief. Treft u een boek of cd niet bij ons aan, verken gerust in de sidebar de zoekmogelijkheden 'online catalogus winob' of 'zoeken.be' of ga es langs op de bibliotheeksite. We zijn rijker dan u denkt !
Klein Izegem
Hun bezoek aan de Openbare Bibliotheek werd verrijkt met een tafelpoppenspel in en rond “Klein Izegem”.Decor tafelpoppenspel: mini huisjes, bomen, bloemen,… en 2 papieren vlinders.
Inhoud tafelpoppenspel: Twee vlinders, Citroentje en Appelsientje, fladderen vrolijk over de huizen, de bibliotheek, de brandweerkazerne, het politiebureau, het stadhuis, een boerderij, het station, …
Appelsientje verkent de wijde wereld. Citroentje blijft genieten van de bloemen in de Izegemse tuinen.
’s Avonds komt Appelsientje vermoeid terug van zijn verre, drukke reis en besluit dat Izegem zijn ware thuisbasis is.
Daarna vallen de twee vlinders voldaan en gelukkig in een diepe slaap.
Muziek bij tafelpoppenspel: Serenade De Nachtegaal van Toselli
It’s A Life en Underground uit The Truman show
KEW 2009

Wist u dat de afdeling ‘Beeld en Geluid’ elk jaar een opname aankoopt van dit jaarlijks virtuozentreffen. Vanaf 1976 op lp ! Zin om even in ons luisterarchief te duiken ?
Libris Literatuur Prijs 2009 voor Dimitri Verhulst
