Wij gaan naar Amerika !


Onder het motto van de bibliotheekweek, nl. 'het leven van A tot Z' begint de bib bij de A van Amerika.
Tussen 1850 en 1930 trokken meer dan 150.000 landgenoten naar de VS. en Canada. Veelal ging het om mensen die in de Nieuwe Wereld een nieuw bestaan hoopten te vinden. Voor de meesten was dit een biezonder ingrijpende lotswending. Ook bij de nabestaanden zit de emotie vaak erg diep. Hiervan mochten wij onlangs in de leeszaal getuige zijn toen nazaten van uitwijkelingen naar hun voourouders kwamen speuren in het Archief van de Burgerlijke Stand.
De Gentse journalist Dirk Musschoot verdiepte zich in die ervaringen wat resulteerde in een schitterend boek : Wij gaan naar Amerika – Vlaamse landverhuizers naar de Nieuwe Wereld 1850-1930 .... Musschoot is evenwel niet alleen een goede schrijver maar ook een rasverteller. Aan de hand van waargebeurde verhalen van mensen uit de streek en originele lichtbeelden tovert Musschoot een verloren gegane episode uit de geschiedenis waar ook onze stad een rol was toegewezen, weer tot leven.

Plaats van het gebeuren : Plantijnzaal Openbare Bibliotheek - Ingang Wolvestraat, Vrijdag 16 oktober 2009 - 20.00 Inkom en drankje gratis