In memoriam Mielke



Vandaag werd Emile "Mielke" Samyn ten grave gedragen. Tijdens een serene dienst in de Sint-Tillokerk werd emotioneel hulde gebracht aan deze gedreven Izegemnaar. Ook het bibliotheekteam leeft innig mee bij zijn overlijden. We zijn oprecht fier hem gekend te hebben.

Gelukkig waren we nog op tijd om - samen met de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, de heemkring Ten Mandere en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord - een fim te maken over zijn dramatische belevenissen tijdens de tweede wereldoorlog.

Het eindresultaat - gemonteerd door Martijn D'haene - was van uitzonderlijke waarde, niet alleen voor Izegem maar voor de wereld. Het leverde ons onder meer de felicitaties op van de Auschwitz-stichting. De tentoonstelling "Om nooit te vergeten, voor Vrede en Verdraagzaamheid", de openingsavond én de film behoren tot het meest beklijvende wat ooit in deze bibliotheek werd gerealiseerd. Ondanks zestien gruwelijke maanden in de Nazi-concentratiekampen bleef hij geloven in de Mens en pleitte hij onverdroten voor verdraagzaamheid.

Voor ons en voor veel Izegemnaren zal de naam Mielke Samyn nooit meer een nummer zijn ...


Bij voldoende interesse kan de dvd nog worden bijbesteld. Gelieve de bibliotheek te contacteren.