AI

 


De benaming ‘artificiële intelligentie’ wordt gebruikt voor slimme software die taken op een intelligente manier uitvoert. Deze vorm van intelligentie is vergelijkbaar met wat de mens kan, en werkt soms sneller en preciezer.

Zo heb je bijvoorbeeld al een robot die stekjes in bloempotjes plant, software die objecten herkent, cobots die samenwerken met mensen aan de lopende band, robots die je diner serveren, je gras maaien en computers die zeer veel data binnen de overheid en in de industrie analyseren.

 Iedereen is nu al een beetje vertrouwd met het fameuze ChatGPT en de nieuwe Bing-assistent. Dat alles nog wel beter kan, kom je vlug te weten als je de chatbots aan het werk zet met een wat moeilijkere vraag. Maar wat nu al kan, geeft perspectief van wat in de toekomst mogelijk zal zijn. Wordt de mens dan overbodig? Daar is onlangs veel over te doen. Je kan geen krant meer openslaan of geen digitale tool openen of je wordt om de oren geslagen met alarmerende berichten over de ondergang van de mens en welke jobs in de toekomst door AI zeker worden bedreigd. Zal het zo'n vaart lopen? Waarschijnlijk niet. Het is niet de eerste keer dat een bejubelde nieuwkomer wordt binnengehaald als een doodgraver van de mensheid. Dus daarom, laten we vooral voorzichtig en kritisch blijven. En hoe kunnen we dat het best? Door ons terdege te informeren uiteraard. Via dit aanbod aan AI-boeken zal je al een beetje gerustgesteld zijn.