Het tij keren.

 


 

Het is bedroevend slecht gesteld met de leesvaardigheid van onze jongeren, zo blijkt uit het recente Pirls-onderzoek dat om de vijf jaar peilt naar de toestand van het leesbegrip bij onze jeugd. Kinderen ­kunnen blijkbaar pas in de paasvakantie van het vijfde leerjaar evengoed lezen als de kinderen van 2006 op het einde van het vierde leerjaar. Sedert 2006 zakte geen enkel land dieper. Zelfs in Tsjechië en Bulgarije doen ze het beter dan hier. 

De kennis van het Nederlands volgt de neergang van de leesvaardigheid. Oorzaken zijn onder meer  te zoeken in het feit dat Nederlands niet overal de thuistaal is, de verminderde aandacht voor lezen thuis en in school, de digitale lawine die ons dagelijks overspoelt, de herhaalde ingrepen in het onderwijs, de daar toegenomen werkdruk en planlast en de nadruk op vaardigheden in plaats van kennisverwerving. 

De bibliotheken voelen die trend al langer aan. We zien het ook aan het publiek dat ons dagelijks bezoekt en onze uitleencijfers. Maar we hopen dat die neergang ooit wel eens zal stoppen. Daarom blijven we als bibliotheek investeren in goede voorleesboeken, toegankelijke en spannende literatuur voor de jeugd. Booktok volgen we op de voet. We zijn alert voor de nieuwe  Nederlandstalige adult-literatuur die zich wil meten met de internationale bestsellers. Sinds jaar en dag houden we in de bib en buiten de bib voorleessessies, ondersteunen ouders, onthaalouders en leerkrachten met op maat gemaakte pakketten, activiteiten, voorleessessies en specifieke passen. We ondersteunen initiatieven als De Babbeldoos. We zijn trouwe partner van instanties als Iedereen Leest, Boekstart, De Leesjury. Digitaal hebben we Bieblo, waar de nieuwsgierige lezer spelenderwijs boeken kan ontdekken. Kortom de bib is qua leesbevordering een partner waar kan op gebouwd worden. Gelukkig zijn er nog lichtpuntjes in deze donkere leestijden, want zoals we in ons vorig bericht trots konden melden krijgt De Leesjury Vlaanderen jaar na jaar meer deelnemers. Een bewijs dat het tij misschien nog te keren valt.