Is dit het boek van 2023?

 Met zo'n 943 pagina's en een prijskaartje van 34,99 euro lijkt het nieuwe boek van Ilja Leonard Pfeijffer niet direct een nachtkast-boekje te zijn. En dat is het inderdaad ook niet. Alkibiades, zoals dit vuistdikke en zwaar gemediatiseerd en gepromoot werkstuk heet, catapulteert ons terug naar de antieke oudheid. 

Het is 450 voor Christus in Athene als Alkibiades wordt geboren. Na zijn studies, onder meer bij Socrates, wordt hij militair aanvoerder, strateeg, ambassadeur en sportkampioen. In de wisselende oorlogen tussen Sparta, Athene en Perzië speelt hij telkens een hoofdrol. Je krijgt van de flamboyante, barokke schrijver heel veel, vaak soms wat overbodige historische kennis, voorgeschoteld die je terug flitst naar de geschiedenislessen of de Latijnse lessen. Dit alles om Pfeijffers punt te maken.

Zoals het een goeie historische roman betaamt, verhaalt Alkibiades niet alleen over een spannende episode uit de geschiedenis, maar houdt hij ook een spiegel voor. De parallellen met vandaag liggen voor het grijpen: een epidemie met grote impact, inflatie, het belang van retoriek in de politiek, de terugkeer van oorlog in Europa, de aantrekkingskracht van het populisme, de strijd tussen democratie en dictatuur. 

Wie de sprankelende, grappige Pfeijffer van La Superba en Grand Hotel Europa verwacht, krijgt met Alcibiades een doodernstige leraar Grieks met een onaangename waarschuwing voorgeschoteld. Een literair hoogstandje om te lezen dus, zij het misschien in gedoseerde vorm. In de vloed van literaire ééndagsvliegen is dit zeker een gedurfd initiatief. En het is de stelligste hoop dat de auteur met dit boek niet dezelfde richting inslaat als onze Hugo Claus met zijn Verdriet van België: de hemel ingeprezen, maar zoals een bekende boekenverkoper het onlangs stelde het 'meest ongelezen magnum opus' met een long tail van 'kringloopcentra en rommelmarkten'.