La chenille qui fait des trous ...










Sinds twee schooljaren wordt in de basisschool Bellevue taalinitiatie Frans gegeven vanaf de derde kleuterklas. Op vraag van enkele ouders en leerkrachten besloot de bibliotheek een beperkt aantal Franstalige peuterboekjes aan te kopen zodat ook thuis verder kan worden voorgelezen. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat de leeftijd van vijf jaar de beste aanvangsleeftijd is voor het verwerven van een vreemde taal op een speelse en natuurlijke manier.

Jeugdverantwoordelijke en kleuterleidster Pascale Bauwin leerde de kinderen het hoofdpersonage "la chenille" kennen en nam hen mee op smulavontuur via de meegebrachte voorwerpen en de prachtige tekeningen in het boek. De kinderen genoten zichtbaar van de Franse interpretatie van het bekende verhaal van Rupsje Nooitgenoeg en kregen via intonatie en beelden heel wat Franse woordjes mee ... Na afloop zongen de kleuters het lied "La Chenille" mee en vormden ze samen een heuse rups !

De bibliotheek zorgt wel meer voor dit soort "maatwerk". Zo gingen onlangs via het leesbevorderingsproject "De Weddenschap" een aantal leerlingen van het Vrij Technisch Instituut een andere uitdaging aan ...