Napoleon, La grande armée en een Vlaamse soldaat.


Hoe het komt, weten we niet, maar Napoleon, de kleine generaal uit Corsica, staat weer volop in de belangstelling. Misschien zit het debacle van 200 jaar geleden toen Napoleon en zijn leger van 500.000 in 1812 verloor van de Russische kou, er wel voor iets tussen.
De belangstelling voor de gewezen Franse keizer resulteerde in een stroom van publicaties. Daar prijzen we er alleszins 3 van aan : vooreerst het boek Napoleons nachtmerrie 1812 van oud journalist Johan op de Beeck, dan de getuigenis van soldaat Joseph Abbeel : Met Napoleon naar Moskou waarop het voorgaande boek in feite op gebaseerd is.
De Vlaming Abbeel was een soldaat-avonturier die verschillende veldtochten van Napoleon, waaronder ook de tragische veldtocht van 1812, heeft meegemaakt. Door zijn briefwisseling zit je als het ware op de eerste rij. Als laatste boek is er het werkstuk van Adam Zamoyski : De ondergang van Napoleon en het Congres van Wenen.
Op de achtergrond laat je dan tijdens het lezen nog eens de kanonnen uit de 'Ouverture 1812' van Peter Tsjaikovski bulderen en je bent weer letterlijk en figuurlijk een stukje terug in de tijd.