De situatie in Oekraïne kunnen we via de media dag op dag volgen. Hoe het land terugvecht tegen Rusland, maar vooral hoe de Oekraïners nu moeten leven en wat hen deze winter nog te wachten staat. We worden dagelijks overspoeld door getuigenissen van journalisten, strijders en bewoners van bevrijde gebieden. Op sociale media gaat de ene na de andere video viraal. Het oorlogsfront is nog nooit zo gedocumenteerd geweest, als nu het geval is. Meningen over hoe het conflict is kunnen ontstaan en loopt zoals het loopt, krijgen we vaak direct in onze mailbox. Hier en daar wordt soms op de éénzijdigheid van die info gewezen en in sommige artikels wordt meer aandacht aan nuance besteed dan in andere.
Als bibliotheek, dat haar publiek ten allen tijde correct en zo genuanceerd mogelijk wil informeren, volgen we de gebeurtenissen en wat errond verschijnt aan informatie dan ook op de voet. Vooral de boeken die nu geschreven worden of die een beter licht op de situatie werpen, krijgen nu volop onze aandacht. We beginnen onze opsomming graag bij Grensland: een geschiedenis van Oekraïne van Marc Jansen, een boek uit 2014 maar 'brandend' actueel. Aansluitend wijzen we op de diepgravend analyse van Timothy Snyder met Bloedlanden, waaruit blijkt dat Oekraïne een beetje vergelijkbaar is met Vlaanderen, dat ook eeuw na eeuw een slagveld was van de grote mogendheden. Dan richten we onze blik op de prachtige romans Grijze bijen van Andrej Koerkov; Het internaat van Serhi Zjadan, Dagboek van een invasie van Andrej Koerkov of het wondermooie Zusters van Oksana Zaboezjko. Bovenop het stapeltje leggen we de nieuwste van Rudi Vranckx, In Oekraïne, oorlogsjournalistiek van de bovenste plank, alsook het pakkende martelingsrelaas van Stanislav Aseyev, Het concentratiekamp in de Paradijsstraat. Helemaal bovenaan en duidelijk in het zicht leggen we Alle Oekraïners die ik ken van de Nederlandse journalist Olaf Koens, een ware documentaire thriller.
Ben je iemand die eerder op zijn honger blijft bij het bombardement aan vluchtige eerste indrukken die je nu elke dag en elk uur te verwerken krijgt, meer wil weten en zelfs wil meepeilen naar de ziel van het Oekraïnse volk, dan ben je op de Grote Markt 20 aan het juiste adres.