Tyfoons, orkanen, cyclonen, tornado's !




Het schijnt tot nu toe de ergste tyfoon te zijn geweest : de Tyfoon Haiyan die de regio in en rond het Filipijnse Tacloban heeft getroffen. Het heeft een tijdje geduurd voor de hulpverlening op gang kwam. Nu echter zit er schot in de zaak. Dat zelfs de sociale media zoals twitter hierbij een rol kunnen spelen is merkwaardig. We hopen dat alle nood zoveel mogelijk kan geledigd worden.

Wat een tyfoon precies is en hoe, waar en wanneer orkanen, cyclonen, tornado's en andere weerelementen ontstaan, daar hebben we (ja, hoe kan het ook anders) een hele bibliotheek over : van boeken, dvd's tot tijdschriftartikelen. 3 jaar geleden reeds beschreef David Beale in het tijdschrift Vrede al een merkwaardig visionair atikel over het fenomeen tyfoons in de Filipijnen. Over dat andere brutale weerelement : de tornado hebben we 2 goede boeken en 2 verhelderende dvd's. Daar stopt het echter bijlange niet.

De grote vraag hierbij gesteld : is dit het zoveelste resultaat van de opwarming van de aarde ?, wordt in veel media al d'office positief beantwoord en ook daar willen we onze geachte gebruikers een genuanceerd aanbod bij presenteren. Onlangs bekeken we :  The great global warming swindle, een dvd uit onze collectie waarin wetenschappers allerhande een groot vraagteken durven plaatsen over het aandeel van CO2 in het opwarmingsverhaal. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, zoals bij veel dingen. Het milieuplaatje is trouwens veel groter dan het broeikasfenomeen alleen, maar toch. Voor nuance mag je gerust bij ons langskomen. Daar hebben we de perfecte collectie voor. Laat ons zeggen, in de meeste gevallen toch. Een beetje nuance, nietwaar ?!

Stel dat je bij de gelukkigen behoort om dit jaar of begin volgend jaar een verre reis te maken, kijk dan ook eens op de TSR-site, zodat je niet direct in het oog van de storm terecht komt.

(We vernemen pas dat Izegem alvast 3.000 euro vrijmaakt voor directe hulp )