Een mijnenveld van uitéénlopende meningen.

 

 


 

 Praten of schrijven over het Palestijns-Israëlische conflict dat onlangs in alle hevigheid is ontbrand en nu, terwijl we dit noteren, onverminderd doorgaat, is alsof je een mijnenveld vol uiteenlopende meningen betreedt. Soms zelfs wordt er gesproken over een onoplosbaar conflict. 

Jaren aan een stuk hebben we onze evenwichtige collectie met boeken en films over deze schrijnende problematiek stelselmatig uitgebreid, gaande van informatieve tot literaire en beschouwende boeken. De zoekterm: Palestijnse kwestie alleen al levert 18 hits op. 

Bij wijze van uitbreiding van die collectie bestelden we onlangs het boek van Ludo De Brabander en Soetkin van Muylem. Het boek met de titel: Gaza, een geschiedenis van kolonisatie daalt in de geschiedenis af naar de oorzaken van het conflict, stelt en beantwoordt vragen als: Waarom is dit een koloniale en geen religieuze kwestie? Hoe en wanneer begon ze? Welke rol speelden de Britten? Wat is zionisme? Hoe ontstond het Palestijns verzet? Wat is de Nakba? Hoe werd Israël na 1948 opgebouwd? Wat is Hamas en waarom is het aan de macht in Gaza en niet op de Westelijke Jordaanoever? Waarom is Israël de staat van alle Joden ter wereld en niet van de Palestijnen? Welke rol spelen de Verenigde Staten in het Midden-Oosten? Aansluitend bij dit boek, bestelden we ook het werk van autoriteit David Grossman, getiteld De prijs die we betalen, met daarin een eerste analyse van de traumatische gebeurtenissen van 7 oktober 2023.

Eén van de belangrijkste auteurs over het conflict waarop dit boek teruggrijpt, is Lucas Catherine, waar we trouwens ook zo'n drietal boeken over in bezit hebben naast een aantal spraakmakende artikels in tijdschriften.