Wat te lezen in 2020?




Nieuwe boeken voor 2020 die je moet lezen! Daar gaan we weer! Na de leeslijstjes van allerlei bekende Vlamingen waarmee je in diverse media in 2019 om de oren werd geslagen circuleren er dus nu  alweer nieuwe leeslijstjes van boeken die in 2020 reeds verschenen zijn of nog moeten verschijnen. Must-reads dus avant la lettre. Bij de VRT heet het verwachtingsvol: De twintig boeken die 2020 zullen veranderen. Bij de Standaard der Letteren, Editie 3 januari 2020 is er gewoon sprake van: De schrijvers van 2020 en  op de site van lofficiel.be gaat men in overtreffende trap met 'De 10 boeken die je moet lezen in 2020 die je mindset zullen veranderen'.
Beste gebruiker, dit berichtje is niet bedoeld om je leesstress te bezorgen van het begin van dit nieuwe jaar reeds. Ook zouden we het niet wagen om van onze kant te spreken over must-reads. Want lezen is en blijft een hoogstpersoonlijke ervaring. Wat ons wel opviel binnen de vernoemde lijstjes en nog een aantal niet vermelde, is dat bepaalde boeken in al de lijstjes voorkomen. Ons vermoeden is dan ook groot dat dergelijke boeken  niet alleen  grote kanshebbers zijn op een goeie verkoop, maar ook inhoudelijk wel een zekere universele waarde zullen hebben. We hebben het dan over de nieuwe van succesauteur Herman Koch: Finse Dagen (reeds in bezit), de nieuwste van Hamou: Het moois dat wij delen (ook reeds in bezit),  Praten met vreemden van Malcolm Gladwell (idem) en Bezette gebieden van Arnon Grunberg (idem). Verwachtingsvol kijken wij in elk geval uit naar nieuw werk van Erwin Mortier (De onbevlekte), Sandro Veronesi (De kolibrie), Jeroen Olyslaegers (Wildevrouw)-leuke site trouwens over het wordingsproces-, Jeroen Brouwers (Client E.Busken) en reeksafrondingen bij Hilary Mantel en Ali Smith. Vuurwerk komt er zeker van een aantal nieuwe biografieën over Belgische koningen: ééntje van Johan Op de Beeck over Leopold II en één van Thierry Debels over Albert II.
Als je maar weet dat wij de geciteerde boeken niet als must-reads in de etalage plaatsen, eerder als voorzichtige suggesties onder de vele talrijke nieuwe boeken die in 2020 het licht zullen zien en die ongetwijfeld, ondanks het feit dat ze minder gehypet zullen zijn, ook een grote waarde zullen hebben.