In 2020 worden we met zijn allen 'wiser' in de bib.



Geachte leners en sympathisanten van de bibliotheek, mogen we jullie allen van harte een gelukkig en gezond 2020 wensen!
Voilà, dat is gezegd. De deur naar 2020 staat open, de drempel zijn we gepasseerd. 2020 zal voor ons en voor jullie op bibliotheekvlak best een spannend jaar worden. Na de introductie van de nieuwe bibliotheekwebsite, die nu eindelijk (tjonge was me dat met groeipijnen, zeg!) optimaal functioneert, krijgen we in het voorjaar van 2020 een nieuw bibliotheeksysteem. Momenteel hebben veel bibliotheken nog een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren. In het kader van de overheveling van de provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen is er nu een nieuw ééngemaakt en performant bibliotheeksysteem voor Vlaanderen, dat luistert naar de mooie naam: Wise.

 Het Bibliotheeksysteem is een open, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en geïntegreerd softwaresysteem voor het consolideren van de stabiele werkprocessen in de bibliotheek: bestellen, catalografie, inventarisbeheer, lenersadministratie, uitlenen, financieel beheer,  rapportage en statistieken. Het nieuwe systeem wordt in fases per provincie uitgerold. Na Limburg en Oost-Vlaanderen, waar de uitrol alvast een succes was, is dit voorjaar West-Vlaanderen aan de beurt.  Geen nood echter: jullie als klant zullen hier niet zoveel van merken, want alle bestaande functionaliteiten, zoals bv. 'Mijn Bibliotheek',  blijven onveranderd. Nieuwe functionaliteiten komen erbij, zoals een upgrade van de zelfscanapparaten die gebruiksvriendelijker zullen zijn en meer mogelijkheden zullen bieden tot attendering en opvolging. In de toekomst zal het bovendien ook mogelijk worden om via de smartphone materialen in te lezen.

Door een betere samenwerking tussen de bibliotheken uit de regio: Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde Moorslede, Roeselare en Staden zal een inschrijving in één bibliotheek uit de regio volstaan om ook met dezelfde pas of id, zonder meerkost in de andere  bibliotheken uit te lenen. Hierbij wordt in al deze regiobibliotheken, voor alle leeftijdscategorieën boven de 18 voortaan een inschrijvingsgeld van 5 euro gevraagd. Later hierover meer. Ook zullen we de bib bij de overgang van het systeem in maart van het jaar een tijdlang moeten sluiten. Ook hierover later meer. 

Voor de rest dus niet met de handen in het haar zitten. Dat doen wij nu anders wel, want wij moeten met het voltallige team weer op de schoolbanken, teneinde dit nieuwe systeem in de vingers te krijgen en jullie nog beter te kunnen bedienen. We gaan ons best doen en zullen jullie, via al onze kanalen die we voorhanden hebben, ten gepaste tijde op de hoogte houden van wat er te gebeuren staat.