Oog voor de wegwerpmens.









Jonge afgestudeerden, vaak met schitterende studieresultaten, hebben het op de arbeidsmarkt dikwijls knap lastig. Het is nog steeds crisis. De werkloosheid neemt nog altijd toe. En op veel disciplines zit de arbeidsmarkt nu eenmaal niet te wachten. Decennia is ingezet op recrutering naar het hoger onderwijs en nu de doelstelling quasi is bereikt, is er geen werk voor de jongeren die het proces doorlopen hebben. Er is teveel aan elite waar geen vraag naar is.
Dit ondervond ook Tuur Viaene, één van onze leners en auteur van het boek : Wegwerpmens. Lief en leed van een interimmer, aan den lijve. Als kersvers historicus wachtte hem een lijdensweg van interim naar interim. De frustratie zat hem zo hoog dat hij er ten einde raad een relaas over schreef. Een moedige beslissing, die voor veel studenten die in de diaspora van het jobaanbod terechtgekomen zijn, stellig een morele opkikker kan betekenen. Het boek kreeg aandacht op een paar internetsites en de  jonge auteur werd onlangs ook geïnterviewd in de Krant van West-Vlaanderen.
Wij bevelen het boek dan ook aan, omdat het vanuit het hart en de ziel is geschreven en een haaks kantje heeft, waarmee zo nodig genuanceerd kan worden. Bij dezer wensen wij Tuur een mooie job toe. Zijn moedig statement hebben we alvast in tweevoud besteld !