De bibliotheekapotheek




Hoe vaak zouden we het gewenst hebben de afgelopen dagen  : de beste wensen èn vooral een goede gezondheid ?!! Die gezondheid hebben we meestal niet zelf in de hand. Bovendien denken we dan in eerste instantie aan fysiek gezond zijn en minder aan de psychische beleving van alweer een nieuw jaar.
We hebben dan wel geen witte jas aan, noch een felgroen kruis naast de ingang, maar dat betekent niet dat ook wij niet over het psychische welbevinden van onze gebruikers waken.
Ja, iedereen weet wel dat een goed boek wonderen kan verrichten, alleen al door het onder woorden brengen van iets dat wij in stilte altijd al hadden gedacht of vermoed. Nu we onlangs het boek : de boekenapotheek van Ella Berthoud, Susan Elderkin en Maarten Dessing in bezit hebben, voelen we ons nog sterker in onze rol. Deze alternatieve Dokter Vogel speurt de literatuur af op opkikkers voor de ziel. Je vindt er zalfjes van Saramago, literaire injecties van Kluun en ontsmettingsdoekjes van Proust tot Wieringa. Til of vertil je je soms aan dingen, lees dan bijvoorbeeld : de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson en je voelt je op slag minder zwaar ten moede. Een serieus alternatief medisch boek dus, met een aanstekelijke bibliotheektherapeutische boodschap.