100 !




De Tour is 100 ! Het wordt een ware feesteditie dus. Ondanks geruchten en harde waarheden over dopinggebruik en dergelijke, blijft het jaarlijkse wielergebeuren in het midden van de zomer, ongekend populair. Naar aanleiding van het jubileum verschenen tal van boeken over verleden, heden en toekomst van 100 jaar tour. Er is het lustrumboek van Serge Laget : De Tour, een kroniek van 100x Ronde van Frankrijk en De Tour In België van de hand van Geert de Vriese. Wie in het voetspoor of moeten we zeggen rijspoor van Bart Van Loo en Karl Vannieuwkerke Frankijk wil induiken raden we Jeroen Wielaerts' boek aan : Het Frankrijk van de Tour. Dan is er ook nog de berg van de waanzin. Over wat hebben we het ? Inderdaad de Mont Ventoux, tevens een schitterend boek van Patrick Fillion met aangrijpende foto's van zwoegende klimmers.Waarom ze die berg ook wel eens de 'Midlifemountain' noemen, kom je te weten in het mooie proza van Bert Wagendorp : Ventoux. Uiteraard verkrijgbaar in jouw bib.
 In de lade van de balie van de leesruimte op het eerste verdiep, houden we een paar tourgidsen klaar voor de wielerliefhebber die van dag tot dag op de hoogte wil blijven van het gebeuren.
 Maar wat we wel missen in deze 100-editie is dat laatavondkrantje met tourinfo en dat muisje dat zo moeilijk te vinden was. Of krijgen we ook een heruitgave ?  Heerlijke tijden, waarin Merckx altijd alles won !