De rusteloze aarde


Zeven jaar na Thailand en de regio Indonesië, kreeg Japan dit keer met allesvernietigend natuurgeweld te maken. Aardbevingen en daaropvolgende tsunami’s, zorgden voor spectaculaire beelden en voor enorm materieel- en menselijk leed. Op tv, radio, krant en internet kwamen talrijke experts duiding bij de ramp geven. Er was sprake van : tectonische krachten, ring of fire, magnitudeschalen e.d.m.
Vandaag nog op de radio twee tegenstrijdige berichten over hoe dergelijke catastrofes al of niet België en bij uitbreiding Europa kunnen treffen. Wie niet genoeg heeft aan de inbreng van de experts of gewoon de zaken in een juister kader wil zien, kunnen we een aantal tips uit onze collectie meegeven : Tsoenami’s, een dvd-video uit de National Geographics-reeks. Voor de jeugd raden we aan. : Als de aarde haar spierballen laat zien, van G. Brouckaert en Tsunami’s van D. Orne. Wie iets meer wil te weten komen over het fenomeen aardbevingen is bij de Natuur-en Techniek uitgave : Aardbevingen ; geologische geheimen onthuld, zeker aan het juiste adres. Maar er is natuurlijk meer dan dat. Probeer gerust de termen : aardbevingen, tsunami’s, de aarde en zo, even in de catalogus in te geven. Je zal zien dat je een vloedgolf aan informatie over je heen krijgt.
Dit grapje terzijde, voelen we onafgebroken intens mee met alle slachtoffers uit de getroffen regio. De hulp, ook vanuit ons land, kan niet snel genoeg op gang komen.