Voor een goede prompt moet je bij ons zijn.

 

 


 Als je ons vraagt op het einde van 2023 wat er kans maakt om in 2024 meest van de tongen te rollen dan zijn we geneigd om hierop te antwoorden: artificiële intelligentie

Gek waar de term Artificiële intelligentie tegenwoordig al niet opduikt en waar die intelligentie al niet wordt bij toegepast. En zoals bij alle controversiële nieuwtjes staan er aan de ene kant enthousiaste voorstanders en aan de andere kant overtuigde tegenstanders. 

Is het een nieuwe jobkiller? Of zal het ons uiteindelijk helpen om vroeger op Mars te landen (?)

Omdat we denken dat ook jullie met vragen zitten rond dit thema, kochten we alvast wat intelligent leesvoer over het onderwerp. Kwestie van beslagen op het ijs te komen als het gesprek op de kersttafel belandt. Zo gingen we ten rade bij allesweter Lieven Scheire met zijn boek: A.I., waarin hij vaststelt dat we nu al door die wonderlijke software omgeven zijn en het vaak niet weten. Maar we namen ook een optie op Kunstmatige intelligentie voor dummies, Hallo ik ben ChatGPT, De A.I. revolutie, Een inleiding tot ChatGPT en voor de bedrijfsleider onder jullie: Ontdek de groeikansen van A.I. Om jullie helemaal in de sfeer te brengen, voegden we daar 'on top' nog het boek: Welkom in de metaverse bij, over de integratie van virtual reality, augmented reality, A.I... 

Elkeen die wel eens een prompt ingegeven heeft op zo'n chatrobot weet dat je de info die je ontvangt met een korrel zout of zelfs soms met een groot vat zout moet nemen. Taalfouten moet je er soms helaas ook bijnemen. Wat je gepresenteerd krijgt is dan ook door de band maar een intelligent samenraapsel van wat er op het web te vinden is, maar telkens is het verrassend en soms verfrissend wat je voorgeschoteld krijgt, met soms nog wat goedbedoeld optimisme als toemaat. 

Prompting is trouwens dé manier waarop de vraagstelling aan de chatbots (Bard, BingChat, KoalaChat...) bijgesteld wordt. Prompting blijkt de nieuwe schrijfkunst van de toekomst. Als je goede prompts (vraagstellingen) samenstelt, haal je meer informatie uit de chatbots. Zie: daar zijn we in de bib toch wel sterk in. Dus voor onze job hoeven we nog niet direct te vrezen.

We vroegen aan Bard wat A.I. voor bibliotheken kon betekenen en dit gaf hij als antwoord. We zijn er van overtuigd dat A.I. in de toekomst van de bib vooral van nut zal zijn bij het beter zoeken in de catalogus. Een voorproefje van hoe dit in de toekomst zou kunnen, zie je alvast in deze deze pitch-video.