Heb jij al last van Pokémonstress ?
Ook zo'n fan van Pokémon-go ? Welk level heb jij al en hoeveel 'battles' heb je al achter de rug ? Het razend populaire Pokémon-game palmt onze straten en pleinen in. Er is onmiskenbaar een nieuwe technologische stap gezet in gameland. De superrealiteit, de zgn. 'augmented reality' is de extra dimensie die dit spel tot een wereldhit maakt. Dit en de links die het heeft met geo-tagging en/of catching èn de interactieve sociale component maken het tot een onweerstaanbare en verslavende bezigheid. Zo erg zelfs dat de politionele instanties die bezorgd zijn om onze veiligheid zich genoodzaakt zien om in te grijpen. Je kan immers zodanig in de hyperrealiteit opgaan dat je geen oog meer hebt voor de realiteit rondom je smartphone. Juist die smartphone kan je veel plezier  bezorgen maar is ook een tijdskiller. Alexander Markowetz legt één en ander in dit verband mooi uit in het inmiddels bestelde: Leven zonder smartphone. Technologie, een gezonde lifestyle en persoonlijke productiviteit.

53 keer gemiddeld per dag checken we iets op ons wonderdingetje en bevredigen we daarmee onze diepmenselijke behoeftes aan nieuws en sociale bevestiging. Er zonder betekent onder meer: betere productiviteit, minder belasting van het brein en minder kans op een verkeersongeluk. Markowetz reikt je zelfs dieetmaatregelen aan mocht je aan smartphone-obesitas lijden. Daar is jammer genoeg nog geen 'Pokémon-not-now' bij, omdat Markowetz  slechts bekend was met voorganger Candy Crush. In hetzelfde kamp bevindt zich het boek: Digitale dementie van Manfred Spitzer dat ons probeert inzicht te geven in wat moderne tabletlike-technologie met onze weke massa doet .#Benerevenniet van Elyssa Friedland schetst een leven, minus hashtag, selfie en bliepjes van Messenger en.... hoe daarin te overleven.

Natuurlijk staan wij altijd klaar met een korreltje zout voor de soep die we nog even laten afkoelen. Vandaar dat wij ook schaamteloos investeren in allerhande boeken en handleidingen om precies meer uit te halen uit je digitale maatje. Maar af en toe een Pokémon de vrijheid gunnen als je daarmee wat stress kan vermijden en misschien meer aandacht krijgt voor je medereizigers op deze planeet, kan, volgens ons geen kwaad.