Filmisch doordenkertje...


Onlangs een heel interessante mini-reeks uit onze dvd-collectie bekeken: Black mirror, seizoen 1 en 2.(Inmiddels reeds een reeks 3, nog niet in ons bezit) Niet direct iets waar je van gaat  achteroverleunen, die past bij borrelnootjes en een bijpassend gezellig drankje. Daarom ook staat er black in de titel. Black, van donker en grimmig. De mini-reeks, Brits van makelij van bedenker Charlie Brooker is geproduced door Zeppotron en Endemol èn kaapte onlangs een Internationale Emmy weg voor best miniserie.
 Black-mirror bevat 2 dvd's met daarop verspreid 5 korte filmische verhalen. De reeks fileert op onnavolgbare wijze onze maatschappij en deze die nog te gebeuren staat .Ze zoomt vooral in op de technologie van nu en van de nabije toekomst en welke onvoorziene gevolgen deze kan meebrengen. Ze stelt vragen als: wat als we ons alles door een chip-implantaat perfect kunnen herinneren en op een scherm projecteren; wat als het leven van een overledene op smartphone bijvoorbeeld digitaal wordt gereconstrueerd zodat ook de partner, je als een soort menselijke robot blijft gezelschap houden?
 Black Mirror is geen science fiction, integendeel ze houdt onze tijd een zwarte spiegel voor en stelt 'kan en mag' vragen over wat wij nu al aan het ontwerpen zijn voor morgen. Geen hersenloos tijdverdrijf dit zwart pareltje, maar wel ééntje dat subliem gemaakt is, met een schitterende cast, prachtige filmshots en een verhaallijn om u tegen te zeggen.