Wereldoorlog I en de herdenking ervan geeft een ware boost aan de boekproductie. Traditioneel was de wereldbrand al een item waar veel over geschreven was, maar nu lijkt er soms geen houden meer aan. We hebben het dan ook niet gemakkelijk om als bibliotheek onze weg te zoeken in dit overaanbod. Selecteren gaat sowieso al moeilijk want alles is immers interessant. Er is telkens een invalshoek die een nieuw perspectief op het bloedige verleden geeft; een nieuwe insteek die je bij wijze van spreken onmogelijk over het hoofd kan zien. Onze afdeling boeken en beeldmateriaal over Wereldoorlog I bulkt dan ook van de must-reads.
Om jullie keuzestress echter een beetje te verlichten durven we jullie in de marge één suggestie te doen. Kennen jullie het prachtige boek : Oorlog onder water, Unterseeboots Flottille Flandern 1915-1918 van Tomas Termote ? Neen, dan is het tijd dat je er misschien toch eens kennis mee maakt.
Vanuit de havens Oostende en Zeebrugge, voeren dagelijks en dit 4 jaar lang Duitse onderzeeboten uit om het vrachtverkeer naar Engeland en Frankrijk te verstoren. Het was een helse strijd, met technologische hoogstandjes van... 100 jaar geleden (?). Als je je afvraagt waarom dat helse bloedbad in Passendale in godsnaam voor nodig was, dan krijg je hier het antwoord. Engeland zat ei zo na op de knieën door de onbeperkte onderzeebootoorlog en de havens Zeebrugge en Oostende moesten kost wat kost veroverd worden.
Het detaillistische boek is gelardeerd met prachtige foto's en getuigenissen. Het feit dat Tomas Termote onderwaterarcheoloog is, heeft de studie een meerwaarde. Tientallen foto's van door hem benaderde wrakken kan je in het werk terugvinden. Dit keer heeft de marketing volledig gelijk als zij stelt dat in dit boek voor het eerst ingezoomd wordt op een boeiend stuk oorlogsgeschiedenis. Eindelijk komt een vergeten geschiedenis van de kuststreek weer boven water !