Het klimaat als heet hangijzer



Vandaag, 28 november, is de nieuwe klimaatconferentie in Durban van start gegaan. Nu al wordt gespeculeerd over het al dan niet slagen ervan, waarbij vooral de pessimistische ondertoon opvalt. Over het thema klimaat en dan vooral klimaatsverandering wordt voortdurend koud en warm geblazen. De enen zien het als een vaststaand feit, de anderen minimaliseren het fenomeen tot de spreekwoordelijke storm in een glas water.


Enig vaststaand gegeven is het feit dat het de geesten blijft beroeren en geregeld voor scherpe controversen zorgt. Talrijk zijn de boeken, documentaires, websites en artikelen die de controverses onafgebroken voeden. Het kersverse boek van Bas Haring : Plastic panda’s , waarin duidelijk gesteld wordt dat diersoorten aan uitsterven mogen worden blootgesteld, is één van die statements die de gedachten nog wel eventjes zullen beroeren.

Af en toe alles eens overschouwen en de tijd nemen om de dingen op een rijtje zetten, kan raadzaam zijn. Daarom hebben wij uit onze collectie deze dwarsdoorsnede gemaakt, zodat iedereen voor zichzelf de som of misschien wel het verschil der delen kan maken.