Voorlezen voor volwassenen


Ook de fervente filmliefhebber wordt in de bib herhaaldelijk in de watten gelegd. Met 'The Reader' in de dvd-colllectie kunnen we zowel de liefhebber van het boek als de film een pleziertje gunnen. De prent is een verfilming van de beststeller van Bernard Schlink : Der Vorleser. Het gaat over de bizarre relatie tussen een 15-jarige scholier en een een geheimzinnige conductrice bij de stadstram. De relatie ontwikkelt zich rond het voorlezen van passages uit Duitse klassiekers. Literatuur en vooral het voorlezen ervan speelt in de film een veelzeggende rol. Als later blijkt dat de geliefde Hanna een nazi-verleden heeft komt de film in een kolkende stroomversnelling terecht. The Reader gaat over misdaad, straf en boetedoening. Ondanks het afgekloven-been-thema en de soms wat ongave enscenering is het een aangrijpende emo-prent.
Wat ons vooral charmeerde in de film is de aandacht die wordt toegespitst op de manier waarop je verbeelding gepolijst wordt door het beleven, horen en voorlezen van verhalen. Oude liefdes doen het nog steeds.
Voor wie het boek heeft gelezen is er nog altijd de test : wat is beter ? En voor wie de film eerst ziet, kan de dag zelf bij ons om het (betere?!) boek komen. Maar ja, oscarwinnares Kate Winslet moet je er dan zelf bij verzinnen. Of wil je hem zelf voorgelezen hebben ? Dat kan ook. Dan ontleen je gewoon het luisterboek.