Als de kat in de bibliotheek is...
Wat zouden twee katten in een bibliotheek doen of kunnen doen ? Spinnen, kopjes geven aan bezoekers ? Kan allemaal. Maar wat Baker en Taylor zeker konden in de bibliotheek van Carson Valley, Nevada was muizen vangen en fotogeniek zijn. Twee raskatten namen hun intrek in de gloednieuwe bibliotheek van Carson in augustus 1982 nadat een muis in de leeszaal was gespot. Ze zouden er 15 jaar de schatten blijven van bibliothecaresse Jan Louch. Toen één van de grootste boekengroothandels Baker & Taylor de Schotse vouwoorkatten op hun promotieposter plaatsten, werden de katten die inmiddels vernoemd waren naar de groothandel, op slag wereldberoemd.
Het boek: Twee katten in de bibliotheek, een verhaal met een staartje, vertelt niet alleen de avonturen van de katten in de bib maar is evenzeer een biografie van Jan Louch. Ze laat in haar verhaal, dat ze samen optekende met Lisa Rogak mooi zien wat de professie inhoudt en hoe die in de tijd sterk is geëvolueerd.Wie kickt op verhalen met een groot geitenwollensokgehalte is eraan voor de moeite.
Het boek is een aanrader om eens te weten te komen wat de job van bibliotheekmedewerker inhoudt en dat die job meer is dan boeken lezen en ze terug in het rek plaatsen. Dit hartverwarmende boek is bijvoorbeeld, besteld, afgehaald, gerubriceerd, zal binnenkort in de database ingevoerd  worden zodat de status ervan thuis op de computer kan gevolgd worden, krijgt dan een mooi etiketje en een beschermfolie en wordt dan blinkend en wel in het rek van de nieuwe aanwinsten geplaatst. Er wordt zelfs wat reclame voor gemaakt, zoals hier het geval is.
Dat alles omdat jullie leesplezier, naast nog een paar andere, één van onze grootste bezorgdheden is.

"Ik ontdekte echter al snel dat re veel misverstanden bestaan over het leven van een bibliothecaris. De grootste misvatting die mensen hebben is dat wij rondrennen, tegen iedereen, die binnen gehoorsafstand is 'Sst ' roepen en dat we streng en bekrompen zijn. Maar we zijn niet streng, integendeel: we zijn juist heel meegaand in ons werk, haast overdreven. Dat moet je ook wel zijn als je met zoveel verschillende soorten mensen te maken hebt die dagelijks bij je binnenlopen" 
Uit: Twee katten in de bibliotheek, p.100