Je eerste kantoor in de bib ?In Nederland is het al lang een trend : beginnende ondernemers, zelfstandigen en flexwerkers kiezen voor een openbare plaats om hun zaak te runnen. Ze stappen af van een vast bureau of een vaste locatie en winnen zo huur, onderhoudskost en logistieke inbreng uit. De zzp'ers, want zo worden ze onder meer in Nederland genoemd : zelfstandigen zonder personeel, nestelen zich in een café, een hippe koffiebar of een transitruimte en beginnen aan hun job.
Ook bibliotheekruimtes zijn bij deze toenemende groep prille ondernemers erg in trek. Verschillende Belgische bibliotheken spelen op de trend in. De flexwerker maakt onder meer gebruik van de beschikbare hotspots, de horecafaciliteiten en de ruime openingsuren die bibliotheken hen bieden. Naarmate het fenomeen aangroeit is het soms zaak om flexibele grenzen te implementeren. Voortdurend gepraat of getelefoneer moet op één of andere mate draaglijk gehouden worden en afgetoetst aan de heterogene samenstelling binnen de bibliotheek. Meestal valt dit reuze mee.
In onze bibliotheek zien we naast de traditionele krantenlezer en supergeconcentreerde studenten soms wel eens zo'n flexwerker aan de slag. Wel nog niet dat we van een ingeburgerde gewoonte kunnen spreken. Toch iets dat we verder in het oog zullen houden en opvolgen. In een open huis als het onze kan jij als jong ondernemend talent misschien de eerste stappen in de uitbouw van je eigen zaak zetten, waarom niet ? Je hoeft niet te wachten op de opening van de eerste dichtstbijzijnde Regus. Bij ons kan het al sinds jaar en dag.