Altijd anders

Altijd anders

Nieuwe snufjes voor de catalogus.
Veelgebruikers van onze catalogus zullen het al wel gespot hebben : er zijn weer aan aantal dingen aan die catalogus veranderd. Wat is nieuw ?1. Autocomplete ?! : Wie vaak Google gebruikt, kent het principe maar al te goed. Het gebruikersonderzoek leerde dat alle gebruikers deze zoeksuggesties verwachten terwijl ze typen. Hoog tijd dus om ook de bibliotheekcatalogus bij de tijd te brengen.
De catalogus geeft je nu tijdens het typen suggesties wat je zou kunnen zoeken en wat populaire zoekresultaten zijn. Deze suggesties zijn gebaseerd op wat in jouw bibliotheek zit en wat het meest relevant is. Deze korte presentatie leert je alles erover.2. Groeperen en suggereren ?! : Op de resultatenpagina willen we onmiddellijk kunnen zien in welk materiaal en welke taal het item is.” Het jaar van uitgave is vaak (maar niet altijd) minder relevant. “We willen van de verschillende jaren van uitgave op een scherm zien welke wel/niet binnen zijn. Is het meest recente er niet, dan kiezen we een ouder exemplaar.”

De verbeterde editiegroepering laat  toe om items met dezelfde titel, auteur, materiaal en taal maar een ander uitgavejaar samen weer te geven op de resultatenpagina, detailpagina en het beschikbaarheidsscherm. Andere materialen en talen worden expliciet gesuggereerd op de resultaten- en detailpagina.
Er werden ook drie nieuwe ‘virtuele’ materialen gemaakt: dwarsliggers, luisterboeken en Makkelijk Lezen
. Deze korte presentatie zet je verder op weg.


3. Vernieuwde auteurspagina's ?! : Wie een gerichte zoekvraag doet op auteur via de auteursindex krijgt bovenaan een foto te zien met een woordje uitleg. Deze informatie komt uit Wikipedia. Een mooi voordeel van deze werkwijze is dat de informatie mee vertaald wordt nadat je een andere taal kiest in de header.
In de achtergrond werd ook werk gemaakt van een standaardisering van de auteursnamen uit de verschillende bibliotheeksystemen.

Hoe het eruit ziet, zie je in deze
korte presentatie. (bron : bibnet)


En... er staat nog meer op stapel, maar daarover meer... volgend jaar alweer.