Open boekenkastproject;
Mooi hé ! En van zo'n kastje komen er ongeveer 6 in het Izegems straatbeeld. Nee, het is geen nestkast voor merels of een alternatieve postbus; wat op de foto staat is de eerste enige echte Izegemse ruilboekenkast. Openboekenkastprojecten doen het al jaren goed in diverse Vlaamse en Nederlandse steden en nu is Izegem aan de beurt.
De bedoeling is dat de kast vol boeken zit en dat dit hopelijk zo blijft. Iedereen die een boek wil lezen en in hoge nood zit om lectuur, grasduint in de kast en neemt het gratis en voor niks mee... op voorwaarde dat er een exemplaar van de eigen collectie in gestopt wordt. Een gratis boekenautomaat als het ware.
Het is een initiatief dat door de bibliotheek gefaciliteerd en mee gedragen wordt. De kastjes werden in opdracht van de bibliotheek door de Technische Dienst gemaakt en het resultaat mag er zijn. De bibliotheek houdt de zaak verder in het oog maar de dienst staat in feite los van de bibliotheek. Het is bijvoorbeeld ook niet de bedoeling dat er bibliotheekboeken in teruggebracht en ontleend worden. En neen : je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Bovendien is het voorlopig enkel voor boeken, niet voor ander materiaal, zoals cd's en dvd's. Het enige wat je moet doen is een  uitgelezen boek uit je bibliotheek een tweede of derde leven geven en hetzelfde doen met een exemplaar uit de kast.
Het initiatief maakt deel uit van het grote boekenfeest dat gepland wordt in de week van 10 tot 22 oktober.(waarover later meer !) We vreesden echter dat dit bericht door de lawine aan activiteiten die er dan aankomt zou ondergesneeuwd worden, vandaar deze sneak preview.