1989 ?




Herinneren jullie allemaal die beelden nog van 25 jaar geleden op 9 november ? Berlijn, een muur ? En hoe die muur te lijf gegaan wordt met hamers en beitels door zgn. Mauerspechten ? Hoe stromen Oost-Berlijners hun stadszone verlieten om in het Westen te gaan shoppen, al dan niet in van die dampende Trabantjes. Geschiedenis schreef zich live in prime-time !
November wordt dan ook een maand van een terugblik op een verleden dat niet  eens zo veraf ligt. Een commemoratie die jammer genoeg een beetje verdwaald geraakt in de slagschaduw van het 'grootte-oorlogs-herinneren'.
Jouw bibliotheek heeft natuurlijk oog voor alles. Een aantal maanden geleden al kochten wij een aantal boeken waarin dat gebeuren, wat eraan voorafging en wat eruit voortvloeide een hoofdrol speelt. Het gaat in deze boeken vooral om gewone mensen die ongevraagd het juk van de geschiedenis op hun schouders krijgen : over (valse) nostalgie, onrecht, onzekerheid.
Je kan om het gebeuren te kaderen uiteraard terecht bij auteurs als C. Nooteboom (Berlijn). Maar misschien kan je je misschien gemakkelijker verplaatsen in de geest van Anne Applebaum (Ijzeren Gordijn; De inlijving van Oost-Europa 1944-1956) om te weten te komen ' Wie es eigentlich gewesen ist'.
 Of misschien lees je wel liever het boeiende relaas van Laura Starink : Duitse wortels ? En pas binnengesijpeld : Rode Liefde van Maxim Leo.