Literaire archeologie.




Volgende week gaan de bloggers van dienst er een tijdje van tussenuit. Eventjes wat inspiratie opdoen. Je kent die uitvluchten.
Ja, maar... we kunnen niet op reces vertrekken zonder nog één gouden tip voor ons geacht lezerspubliek. Kennen jullie Ida Simons ? Door bepaalde insiders wordt ze gedurfd : de Nederlandse Stoner genoemd. Meer dan een gewiekste marketingtruc van uitgevers ? Meer dan een boek, die dwaze maagd van Ida Simons waar men het stof van heeft afgeblazen om het de bestsellerlijsten in te hypen ? De Engelsen zeggen dan altijd : 'the proof of the pudding is ... ! Inderdaad in the eating. Hier heel toepasselijk in the reading !



Het huis van vertrouwen heeft het boek dus gelezen. Conclusie : het boek is misschien geen tweede Stoner, maar heeft voldoende kracht om te reveleren. De 'teruggevonden'  klassieker wervelt rond thema's als groeipijn, volwassenvorming, verraad, kalme elegantie, relaties en humor, tegen de achtergrond van een historisch Antwerpen en Berlijn. Simons' ras-vertelstijl doet sterk aan Elsschot denken. Vandaar dat het boek gerust, mocht dat geluk je nog beschoren zijn, een plaatsje in de valies mag claimen.