Bibliotheek Izegem on air : van 24 tot 30 oktober !

Ja, die goeie ouwe radio; die gaat nog altijd mee. Al enkele decennia voor dood verklaart. ‘Video killed the radio stars’, nietwaar. Maar geen medium dat beter de tand des tijds heeft doorstaan als het muziekdoosje. Overal waar je komt is het ‘Radio-gaga !!’. Iedereen houdt ervan, van de bouwvakker op de werf, tot de yup in de kantoortoren. Geen enkel medium heeft zich trouwens zo weten te metamorfiseren met de tijd. Studio’s zijn pure high-tech geworden, radiomakers ware entertainers.


Het medium radio is zo oud dat bijna niemand nog weet hoe alles begon. Hoe daar namen en dingen in dat verleden zitten als : Marconi, elekronenbuis, transistor, amplitude, analoog, digitaal. Hoe alles begon ergens eind 19de eeuw. De vormgeving van de radio zelf is een verhaal op zich : van de oude, krakende radio op lampen met de oplichtende tovernamen : Helsinki, Bratislava, Moskva over de crèmekleurige transistor tot de huidige beat-box. Een geschiedenis van NIR, Jos Ghysen, vrije radio’s als Veronica tot Q-music !
En ja, radio daagt nog steeds uit. Radio blijft een gidsfunctie behouden. Wat is er leuker dan je te laten verrassen door een song op één of andere FM-zender en er nog wat gratis informatie bovenop te krijgen ? Akkoord, je kan streamen en je eigen radioprogramma samenstellen of naar dat van je vrienden luisteren. Toch is dat niet helemaal hetzelfde als gegrepen worden door iets onverwachts en ‘ongehoords’.

Ondanks hun sterke positie op de markt van de entertaining, blijven radiomakers echter niet blind voor de gedigitaliseerde toekomst. Die ligt meer en meer in de versie van een onlinespeler en het communitygebeuren.Nieuwe radio op het net dus.

Om precies die goeie ouwe radio eens ‘in de kijker’ te plaatsen lanceerde het REC Radiocentrum een week van de radio die strak gespannen staat van de activiteiten. Ook een aantal bibliotheken werken hier collectiegewijs aan mee. Onze bib kon hierbij niet aan de kant staan en stemde af op de juiste golflengte van het Radiocentrum. Het resultaat zie je hier !

Gebeten ?, stem dan af op weekvanderadio.be