De Foyle van Horowitz



In onze dvd-collectie hebben we steeds een bijzonder plaatsje vrijgehouden voor goede crime. Het rek onder de noemer : ‘beter Engels werk’, wordt straks aangevuld met de collectie Morse en Midsomer Murders. In afwachting raden we alvast Foyle’s war aan : een oldfashioned detectivereeks bestaande uit 22 afleveringen en net zoals De Midsomer-reeks voorzien van de signatuur van Anthony Horowitz. De reeks speelt zich vijf seizoenen af in een Engeland vóór en tijdens de Blitz. Een zesde seizoen, dat de cirkel moest rondmaken, behandelt eventjes de naweeën ervan.
Christopher Foyle, die zich eigenlijk liever nuttig wil maken voor de oorlog speelt in Hastings een politieman die het ‘homefront’ moet beredderen. Niet zo gemakkelijk als er, zoals de Engelsen graag beweerden : ‘a war on’ is, en zeker niet als er veel geheimhouding aan te pas kwam. Met de hulp van twee assistenten, waaronder de lieftallige Honeysuckle Weeks slaagt de rechtlijnige Foyle erin om in elke situatie de bovenhand te halen.
Hier hoef je geen gesleutel met DNA- en andere postmortem-spitstechnologie te verwachten, ook geen spectaculaire gevechtsscènes, maar degelijk en eerlijk retrospeurwerk des te meer. Bovenop krijg je dan nog prachtig beeldmateriaal, een nu en dan voorbijronkende Spitfire en een schat aan weetjes i.v.m. de oorlogsgeschiedenis.
Waarom de reeks in België niet zo goed liep, mag een raadsel zijn. In elk geval hebben wij er met volle teugen van genoten.