De Gouden e-Uil


Wie zijn of haar stem voor De Gouden Uil wil uitbrengen en nog kans wil maken op een goedgevulde 'De Gouden Uil boekenkast' zal zich moeten reppen. De deadline voor de wedstrijd van de lezer en de jonge lezer is 11 april. In de bib wordt dat dus 10 april, zaterdag e.k. De wedstrijdformulieren liggen op een standje bij de uitleenbalie.
De Gouden Uil is nu aan zijn 7de editie toe. Ook dit jaar staan er weer goede boeken op de shortlist. En al is de spirit van de eerste vlucht wat weg en dreigt een overload aan dito prijzenjachten, toch moeten we dergelijke initiatieven blijven toejuichen, alleen al vanuit het standpunt dat het literatuur een promotioneel ruggensteuntje geeft.
Dat zal de Nederlandstalige literatuur nodig hebben wanneer het e-bookgeweld tenvolle losbarst. Nu reeds neemt de Vlaamse bibliotheeksector maatregelen om in de creatie van een e-bookplatform te voorzien, kwestie van een antwoord te bieden op de digitalisering van het boek, de democratische toegang tot literatuur en info te verzekeren èn de marginalisering van Nederlandstalig werk te voorkomen. Gevreesd wordt dat de traditionele keten : auteur-uitgever-boekhandel-lezer in de toekomst zal wegvallen en er nog enkel distributievormen als google, amazon, i’content zullen overblijven. De technologische veranderingen volgen mekaar razendsnel op : e-book, tabletpc, I-pad.
Ook de bib, hertekent als digitale tankplaats voor literatuur en informatie, zal voor een nieuwe uitdaging komen te staan. Wie nog langer in de glazen bol wil kijken, kan hier terecht.