Gouden uilen toegekend




Gisteren werd de Gouden Uilen Literatuur, categorie volwassenenliteratuur uitgereikt aan de Nederlandse journalist Robert Vuijsje voor zijn boek : 'Alleen maar nette mensen'. In een vlotte stijl probeert de Joodse Nederlander hierin een culturele en mentale cross-over te realiseren in het polyculterele Amsterdam.




"In die roman neemt David, die Joods is maar er Marokkaans uitziet, afstand van zijn welgestelde omgeving in het Amsterdamse Oud-Zuid. Als door een magneet wordt hij naar de wiegende billen en de deinende borsten in de volkse buurten gezogen. Zijn streefdoel: een intellectuele negerin." (dixit De Standaard Online 05.05.2009).


Ook de Vlaming Peter Verhelst viel samen met illustrator Carl Cneut in de prijzen voor hun boek : Het geheim van de keel van de nachtegaal.

Volgens de jury :


"Een kleinood dat in al zijn taal- en kleurenglans de betoverende rijkdom van het origineel nog wist te overtreffen'. De jury noemde het boek 'zonder meer volmaakt'. (gse)"


Beide pareltjes zijn uiteraard al lang in ons bezit en pronken nog even in onze themakasten, maar dan laten we ze los.

Wij persoonlijk hadden een leesboontje voor P.F.Thomèse en J.Van Loy, maar ja wij hadden natuurlijk geen gouden uil in onze kast.