2011


2011 wordt voor de bib een nieuw werkjaar waarin de klant opnieuw centraal zal staan. In hoeverre er wel of niet een geplande renovatie komt, staat momenteel nog altijd ter discussie. Feit is dat zich op het einde van het jaar een aantal opportuniteiten voordeden die onmogelijk genegeerd konden worden. Met het vrijkomen van twee aanpalende panden werd voor de bib een ongekende mogeljkheid tot uitbreiding gecreëerd. Mocht de renovatie door deze perspectiefwissel in 2011 niet doorgaan, dan blijven wij mits een paar kleine aanpassingen gewoon onze dienst verder verzekeren, om een paar jaar later met een nog betere dienstverlening te kunnen uitpakken.

En er komen ook een paar interessante nieuwigheden op het vlak van collectie-aanbod voor 2011. Maar daarover gaan we jullie ten gepaste tijde zeker en vast inlichten.

De beste wensen en we zien jullie graag terug op 4 januari.

Henri Van Daele


Net nu we het bericht over de grote verhalen hebben gepost, moeten we vaststellen-via de marge van het nieuws-dat één van onze grootste vertellers van verhalen : Henri Van Daele maandag is komen te overlijden. Van Daele vormde met illustrator Gregie de Maeyer jarenlang een succesvol duo. Heel wat dertigers en veertigers onder onze lezers zijn met de boeken van deze peetvader van de Vlaamse Filmkes onder de arm naar huis getrokken. De betekenis van Van Daele voor de Vlaamse jeugdliteratuur kan moeilijk onderschat worden. Zo leverde hij het magistrale 'Pitjemoer' en het integere 'Een tuin om in te spelen' af .
Onze verantwoordelijke jeugd maakte in de bib bij wijze van eerbetoon aan de verteller een kleine expositie van zijn 'grote verhalen'.

Leve de grote verhalen !


Tieners lezen nog en liefst grote, spannende en meeslepende verhalen. Leeshonger is van alle tijden. Dat is zowat de boodschap van volgende opinie in Knack. Daar zijn wij blij om. Dit jaar gingen een 10-tal leerlingen van Het Izegemse VTI de weddenschap met de bibliotheek aan om 3 boeken te lezen en te bespeken gedurende een periode van 6 maanden. Zij zijn het levende bewijs dat lezen nog altijd cool blijft. We wensen hen hierbij veel succes.

Leve de grote verhalen - Columns - Opinie - Knack.be

Verminnen 60


Volgend jaar wordt Johan Verminnen 60. De kleinkunstzanger, die zoveel voor het Vlaamse lied heeft betekent, wordt hierbij passend gefêteerd. Talrijke theaterzalen in Brussel en Vlaanderen zetten volgend jaar de verjaardagstaart alvast klaar. Bij wijze van voorproefje op wat ons te wachten staat, is er nu reeds een album : Verminnen 60 jaar. 3 cd’s met het beste van de Vlaamse chansonnier, thematisch opgedeeld in : Van Brussel naar de wereld, Van vreugde en verdriet en Van gisteren tot nu. Een Verminnen pur sang met de nodige melancholie en savoir vivre.
In de bib mocht zo’n muzikaal triptiek uiteraard ook niet ontbreken.

Jip !


In samenwerking met het JIP van de krekelstraat heeft de bib een nieuwe infozuil geïnstalleerd, met daarop een 40-tal uitgewerkte folders. Het kan gaan van fuiven, jobstudent zijn, steppen & skaten tot onderwerpen als scheiding, politie, eetstoornissen of zelfverwonding. De kleine folders zijn handig en steken boordevol weetjes, tips, websites en doorverwijsadressen. Ze bieden een onmiddellijk overzicht. En bovendien : ze zijn gratis !

Good tidings, bad tidings



Recentelijk veroorzaakte de grootste financiële crisis sedert de jaren 20 van de vorige eeuw, een nooit geziene schokgolf doorheen de geglobaliseerde economie. Banken gingen over kop, overheden moesten in allerijl tussen komen en de belastingbetaler dreigt een vloedgolf van belastingsmaatregelen over zich heen te krijgen.
Wie de actuele economische commentaren leest, komt vaak in een mist van tegenstrijdige berichten terecht ; bij de ene gaat alles weer prima, bij de andere hebben we het dieptepunt van de crisis nog lang niet bereikt.
Wie het 'wat, hoe, waarom en wat nog', allemaal even rustig op een rijtje wil hebben en daartoe even de tijd kan nemen (misschien iets voor de periode die er aan komt), hebben we een mooie referentiecollectie op de plank ( tip ! : tik hierbij de zoekterm 'financiële crisis' in onze catalogus in). Om de situatie dichter bij huis te begrijpen raden we u o.m. De kloof : hoe de breuk tussen Belgen en Nederlanders Fortis fataal werd van Piet Depuydt aan. Erg verhelderend !

Gezocht : Jonge dichters


Waar zitten die jonge (Izegemse) dichters ??? Ben je de 18 nog niet voorbij, kruip in je pen, haal je i-pad boven, of wat dan ook. Maak een mooi gedicht en stuur het op naar poëziewedstrijd@izegem.be, of naar de cultuurdienst op onderstaand adres en misschien win jij wel 250 euro !
Deadline : 22 december. Inlichtingen : Cultuurdienst, Korenmarkt 10, 8870 Izegem

Lees de krant op een schijfje.


Op donderdag 9 december van 14 u tot 16 u organiseert Kamelego en Luisterpunt samen met de bib een infosessie Daisy & Audiokrant in de Plantijnzaal van de bib.
De audiokrant is een dagelijkse krant op cd-rom en is vooral bedoeld voor minder goed ziende lezers. De abonnee van De Standaard of Het Nieuwsblad, die wat moeite begint te krijgen om die krant te lezen, krijgt nu een waardig alternatief . De audiokrant bevat nagenoeg de volledige kranteninhoud in daisy-structuur en krijg je als abonnee elke dag zoals de papieren versie bezorgt.
Ben je gehecht aan je krant en heb je moeite om de dagelijkse papierberg te doorworstelen dan is die demonstratienamiddag voor jou een must. Interesse ? Inschrijven kan via www.kamelego.be, bibliotheek@izegem.be, telefonisch op 02/467.27.66 ; 051/30.18.68 of rechtstreeks aan de bibliotheekbalie.

De kracht van mensen


Tussen 25 november en 10 december loopt in de Erasmuszaal van de bibliotheek de tentoonstelling De Kracht van Mensen'. Die tentoonstelling : een gezamenlijk initiatief van ACW, Fundamenten en Stromingen, Kringske, provincie West-Vlaanderen en de bib, brengt alledaagse armoede in beeld. Via een aantal pakkende foto’s, en diverse themastanden, wordt ingezoomd op alledaagse armoede. Dat de beelden vooral geschoten zijn in het Izegemse Kringske met mensen van die vereniging zelf, geeft de expo een ongekende meerwaarde.
De tentoonstelling is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib en in de marge worden ook een aantal voorleesmomenten voorzien.
Bij de opening zaterdag ll. was het een drukte van jewelste en ook de actie ‘Soep op de stoep’, waarmee de opening werd gecombineerd, viel duidelijk in de smaak.

Simon Allosserie wint landelijke prijs Facebook-bibliotheekcampagne.


Tijdens de bibliotheekweek richtten de openbare bibliotheken hun pijlen heel bewust op Facebook, dé sociale online ontmoetingsplaats bij uitstek.
Tijdens die bibliotheekweek liep op Facebook een wedstrijd waarbij de deelnemers één van de vijf design boekenrekken konden winnen. Alles draaide om de fanpagina “Bibliotheekweek”. De bibliotheken riepen zoveel mogelijk mensen op om fan te worden en hun favoriete zin uit een boek, film of muzieknummer te posten.

Izegemnaar Simon Allosserie postte enkele favoriete quotes op Facebook en werd een van de vijf landelijke winnaars.Zaterdagmorgen mocht hij in de Izegemse stadsbibliotheek een schitterend design boekenrek ophalen, geschonken door Locus en Bibnet.


Proficiat Simon !

Górecki


Op 12 november jongstleden verloor de klassieke muziek een groot componist in de figuur van Henryk Górecki. Misschien zegt die naam u niet zo veel en is het bericht dat toen werd verspreid een beetje ondergesneeuwd of beter gezegd weggespoeld door alle andere nieuwsfeiten, maar Górecki was èn blijft een groot hedendaags componist met eigenzinnige en beluisterbare muziek. Zijn derde symfonie, ook gekend als : De Symfonie der Klaagzangen, is wellicht zijn bekendste werk. Ook de rest echter is het ontdekken waard. De bib heeft een tiental cd’s in de aanbieding die de overleden Pool muzikaal tenvolle portretteren, waaronder de reeds genoemde 3de symfonie, vertolkt door de onvolprezen Dawn Upshaw.

De bibdokter

Leuk initiatief die boekendokter ! Dat zijn wij ook een beetje, altijd geweest, trouwens. Noem het een groepspraktijk ?!




Straffe verhalen over Sinterklaas


Op zaterdag 20 movember organiseert de bib een vertelvoomiddag met Sinterklaasverhalen. Let wel : het is de heilige man zelf niet die komt vertellen, maar een lener-rasverteller van eigen bodem. Doelgroep : kids tussen 3 en 9. Er staan 3 vertelmomenten op het programma : 10-10.30; 10.30-11 en 11-11.30. De toegang is uiteraard gratis voor kindjes en ouders. Elk kind krijgt daarenboven iets lekkers. Vooraf inschrijven is gewenst : telefonisch op 051/337925, aan de balie of bij pascale.bauwin@izegem.be

Onze 'groote' magazijnen


Jouw bib bezit een ruime collectie boeken, dvd’s, strips en cd’s. Dàt wist je natuurlijk al. Wist je echter ook dat veel van dat fraais recentelijk magazijncollectie is geworden ? Niet meer binnen handbereik, maar wel perfect terug te vinden in de catalogus, met de vermelding magazijn (vragen aan de balie). Even doorspelen naar de bibmedewerker en je gewenst exemplaar wordt uit het magazijn gehaald.

W.O.I


Binnenkort herdenken we weer massaal het einde van Wereldoorlog I. Ook rond dit historisch evenement blijft er een stroom van publicaties verschijnen. De bibliotheek heeft reeds een uitgebreide collectie rond W.O. I, waaronder de standaardwerken van Lynn MacDonald en Barbara Tuchmann. Recent vulden we de boekenplank aan met o.m. Peter Englunds De schoonheid en het verdriet van de oorlog : ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog ; 1914, De Duitsers komen van Dirk van Thuyne en De oorlogsherinneringen van Frank Richards 1914-1918. En voor de couleur locale vergeten we ook niet : Leven in het operatiegebied ; Izegem 1914-1918 van J. M. Lermyte, nog even te vermelden.

ZAZ


‘Au long de la route’ is tegenwoordig één van die deuntjes die maar niet uit het hoofd weg te krijgen zijn. Zangeres van dit fraais : ZAZ. De cd met de gelijknamige titel uit onze collectie gehaald en beluisterd. En ik moet zeggen : naast dit liedje en het bekendere ‘Je veux’ mag Zaz er wel wezen. Ongecompliceerd Frans chanson met een vleugje Django Reinhardt, een greintje Vaya con dios, een ietsje Michel Jonasz, en een zweempje Axelle Red maar vooral een groot muzikaal Amélie Poulain-gehalte. Een wonderlijke stemtimbre. Toch iets dat auditief bovendrijft deze ZAZ. A suivre.

Een avondje kamishibai


De afsluiter voor de Verwenweek in de Izegemse Bibilotheek werd de info-avond Kamishibai op vrijdag 22 oktober. Een bijzonder geïnteresseerd en talrijk opgekomen publiek, bestaande uit kinderverzorgsters, kleuterleidsters, onderwijzers en studenten genoten van deze interessante avond, waarin een didactische uiteenzetting over het theatertje gekoppeld werd aan een praktische demonstratie met de bijhorende vertelplaten. De avond werd met een drankje en een gezellige babbel afgesloten.

Movano


Als onderdeel van de week van de bibliotheek (bekijk gerust het totaalprogramma op onze site ) pakt de bib uit met een nieuwe lichting prachtige ‘Graphic Novels’ : stripromans met verhaallijnen en literaire ambities. Een kleine greep uit het aanbod : Nietzsche van Onfray-Leroy; De aantekeningen van Darwin van Ocaña-Reinberg, In de rand : Sagen en legenden uit de Vlaamse Rand van Castor. En niet te vergeten Grand Prix van Movano. Een historische boekstrip die teruggrijpt naar de autoracerij van de jaren 30, toen Duitse teams onder de swastika de wereld veroverden. Movano kreeg in De Standaard der Letteren van vrijdag 25 juni, veelzeggend (!) een heuse recensie mee. En het moet gezegd : Grand Prix is topklasse in zijn genre. De novels vind je aan de trap van de bib.

Verwenmoment 2010

Posted by Picasa


Het jaarlijkse verwenmoment zaterdag 16 oktober kon weer op veel gegadigden rekenen. De huisaperitief, in combinatie met de vrolijke, folky deuntjes van onze facebookvrienden ‘Te Vieren’ zorgden dat de sfeer er van vroeg in zat. De bib werd een echte ontmoetingsruimte waar tussen een paar ontdekkingen door de tijd wat kon worden bijgepraat. Veel nieuwe gezichten, veel bekenden maar ook veel oude bekenden zagen we tussen de menigte. En vooral dat laatste doet ons deugd. Intussen konden de kindjes zich laten fotograferen in de grasmobiel ( foto's kunnen in de sidebar van de blog worden afgeladen ! ), kon de stripfanaat zich vergapen aan de splinternieuwe ‘graphic novels’ en werden volop presentjes aan de trouwe lezers overhandigd. Een voormiddag om met plezier op terug te zien !
Vergeet intussen niet dat het deze week nog volop 'Bibliotheekweek' is en dat je nog aan diverse wedstrijden kan deelnemen !!

De bib anno 2011


Op een korte persconferentie maandagmiddag 11 oktober werd, in aanwezigheid van de pers, de plannen voor de renovatie van onze bib voorgesteld. De bib zal volgend jaar immers een ferme 'make-over' krijgen met ongetwijfeld een nieuwe 'look and feel' als resultaat. Architect B.Decloedt van Buro I heeft de bib naar de tijd bijgetekend, met vooral de nadruk op ruimte, openheid en flexibiliteit. Twee zaaltjes boven worden in het concept bijgepast, zodat er op de eerste verdieping een grote open ruimte gemaakt wordt, waar de huidige leeszaal in op gaat. Beneden worden de afdelingen herschikt. Nieuwe balies, geschilderde muren, andere vloerbedekking, diverse kleuraccenten en modern meubilair moeten van de Izegemse bibliotheek een echte 21ste eeuwse bibliotheek maken, waar het leuk is om te zijn. De werken zouden in maart volgend jaar worden aangevat. Een keer dat we zover zijn, zullen we jullie via deze blog nauwgezet op de hoogte houden van de werkzaamheden.

Stef, Jef en Pana


Inzake tentoonstellingen wordt de bezoeker van de bib in oktober schaamteloos verwend. Naast de kunstenaar in huis, zijn er immers nog 2 exposities in de bib neergestreken : De tentoonstelling met cartoons van Stef Binst in de Erasmuszaal en de expo : Gobelijn vs Panamarenko in de afdeling Jeugd. (beide te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib)
Van 1997 tot zijn plotse overlijden in 2009 was Stef Binst de huisillustrator van de VVBAD. ( Vereniging voor Bibliotheek-Archief- en Documentatiewezen ) Het eerbetoon toont een 40-tal originele portretten waarin het bibwezen prachtig gecartooneerd wordt.
De tweede expo gaat in een zestal panelen op zoek naar de band tussen ‘Jommeke ‘Jef Nys en Panamarenko. Al blijkt deze laatste niet helemaal van die band te zijn overtuigd.
Niemand kan echter ontkennen dat beiden erg veel affiniteit hebben met imaginaire vervoersmiddelen. Vooral deze komen in de expo ruim aan bod. Zo begeleidt een levensgrote replica van Gobelijns grasmobiel deze uitstalling op haar reis. Momenteel vind je hem netjes geparkeerd naast de balie. Bij de tentoonstelling hoort ook een heus educatief dossier waarmee scholen aan de slag kunnen.

Een waardig levenseinde : informatie-avond over euthanasie en palliatieve zorg met Wim Distelmans



Vrijdag 15 oktober 2010 om 20.00 uur - inkom gratis


Dé pionier voor het recht op een waardig levenseinde in Vlaanderen is ongetwijfeld Wim Distelmans. Op vrijdag 15 oktober geeft hij een lezing in de Izegemse stadsbibliotheek.

Goed vijftien jaar geleden was hij het die in het openbaar durfde te pleiten voor euthanasie en toegaf dat hij het zelf als arts ook al had gedaan wegens ondraaglijk lijden van een patiënt. Wie is die man die zich met zoveel energie inzet voor een betere zorg voor mensen in hun laatste levensfase? Maakt die dagelijkse confrontatie met ziekte en dood hem niet bang? En waar blijft hij zijn vechtlust vandaan halen?

Op de lezing zal hij de onderwerpen euthanasie en palliatieve zorg zo praktisch mogelijk toelichten: wat er al dan niet mogelijk is binnen de huidige juridische context, het hoe en waarom van de wilsbeschikking en de wijze waarop euthanasie kan worden uitgevoerd. Over deze materie publiceerde hij ook het boek "Een waardig levenseinde".

Dr. Wim Distelmans is professor palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Behalve zijn praktijk in het ziekenhuis en zijn betrokkenheid bij de opleiding van artsen is hij – sinds de euthanasiewet op 22 september 2002 ons land in werking trad – voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Hij is ook de promotor van het Dagcentrum ‘Topaz’ van het UZ Brussel te Wemmel waar terminale zieken professioneel worden omringd en met de hulp van vrijwilligers, op hun weg naar het einde, worden begeleid.

Na de lezing is er eveneens gelegenheid tot vraagstelling door het publiek. De inleiding wordt verzorgd door kamerlid Myriam Vanlerberghe, zelf zeer goed thuis in de materie en auteur van diverse wetsvoorstellen in die context.

Bingo... ik heb (je) !!




Ontdek, zoek en WIN een iPad

Misschien gebruikte je de webcatalogus van de bib al om boeken, cd’s, dvd’s … op te zoeken, te reserveren of te verlengen? Vanaf oktober kan je echter heel veel meer. Bij elk werk krijg je extra informatie. Je komt meer te weten over de auteur of artiest, je kan recensies lezen, doorklikken naar verwante websites of je kennis verruimen via Wikipedia. Je kan online boeken lezen, muziek beluisteren en ontlenen via Digileen …

KOM JE TUSSEN 1 EN 31 OKTOBER BINGO, DE ZOEKROBOT TEGEN? DAN MAAK JE KANS OP EEN GLOEDNIEUWE IPAD!

Overtuig jezelf, klik op de banner hierboven. Of beter nog : kom eens langs en zoek lekker in de bib. Neem ook gerust een kijkje op onze nieuwe catalogus via de onlinewidget in de sidebar.

Mas fotos por favor !


Ongetwijfeld liggen ze ook bij u in de kast : vakantiefoto’s! U koestert ze en haalt ze boven om herinneringen op te halen, er over te vertellen aan uw kinderen of kleinkinderen.
De Izegemse cultuurdienst is geïnteresseerd in die foto’s en zou graag een tentoonstelling opbouwen errond. De Izegemnaar op vakantie !
Gezien deze tentoonstelling loopt in het kader van de Week van de Smaak( 11-20 november) ligt de nadruk op foto’s uit Spanje : zonnen aan de costa’s, paëlla op de Ramblas, dos cervezas, u weet wel … Echter, bent u nog nooit in Spanje geweest? Niet getreurd, ook andere vakantiefoto’s dragen de interesse weg.
In samenwerking met 'Het Dienstencentrum De Leest' gaat de cultuurdienst ook op zoek naar de verhalen achter de vakantiefoto’s. Die verhalen zullen de basis vormen voor een toneelstuk dat Toneelgilde De Lanteern op 13 november (vanaf 17.00) in Wallemote wil opvoeren. En daar kan u bij zijn.
Hebt u iets leuks te vertellen over uw vakantie? Neem dan gerust contact op met de vrijwilligers van het dienstencentrum en dit tot 15 oktober. Foto's brengt u binnen in het dienstencentrum, de cultuurdienst (Korenmarkt 10) of de bibliotheek (tot 8 november)
In ruil voor uw medewerking ontvangt u een drankbonnetje voor de activiteit in Wallemote.
Daarenboven kan u ook in de prijzen vallen. Het publiek kan namelijk zijn stem uitbrengen op de foto’s. De foto’s met de meeste stemmen worden bekroond met een fantastische prijs.

Wandelen en puzzelen


Ondanks het wat minder fraaie weer (wat een buien zeg !), was de opkomst voor de Izegemse massaloop en wandeltocht editie 2010 weer biezonder groot.
De bordjes met stripfiguren, stilaan een vertrouwd beeld op het parcours, konden op veel belangstelling rekenen, net als de lekkere versnaperingen onderweg.Velen wisten de titels : ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst en ‘De knuffels van Jules’ van Annemie Berebrouckx te ontmaskeren. De uitgelote winnaars kregen een dik verrassingspakket van de bib. Proficiat aan alle deelnemers !!

26 oktober !!


26 oktober e.k. wordt weer een hoogdag voor al wie graag loopt en wandelt. Zoals elk jaar vertrekt de massaloop en wandeltocht vanuit de Iso. Zij worden voorafgegaan door een scholenloop om 13.30, waaraan de bibliotheek volop haar medewerking verleent.
Om 14.30 start de wandeltocht doorheen het groene ommeland van Izegem. Dit jaar hebben we de formule van de zoektocht, die we naar goede gewoonte elk jaar voorzien, ingrijpend veranderd. Na een aantal jaren succesvol met de rebusformule te hebben gewerkt, kozen we dit keer om stukjes van 1 boektitel kris kras op een 9-tal pancartes langs het parcours aan te brengen. Die verknipte titel van een heel bekend boek kun je zo gaandeweg samenstellen. Hou dus pen en papier bij de hand. Om het helemaal rond te maken, krijg je op de laatste pancarte (pancarte 10) wat beeldmateriaal die je probleemloos over de streep moet kunnen trekken.

LET WEL : We wensen de titel van het boek op je antwoordformulier, dat je bij het begin van ons mee krijgt, vermeld te zien ! Van die titel krijg je alvast het eerste woordje cadeau. En natuurlijk zal de spreekwoordelijke onschuldige hand uit alle juiste antwoorden de gelukkigen trekken die een mooi bibliotheekpakket in de wacht slepen

VEEL SUCCES !!

Sherlock in de bieb !!


Moord in de bieb ?!!! De door de wol geverfde lezer denkt nu meteen : fictie ! Integendeel ! Buiten de openingsuren van de bieb zijn jonge Izegemse Sherlocks immers druk in de weer om de dader van de moord op ????? te ontmaskeren. Als heuse Witses en Van Inns gaan zij binnen de bieb op zoek naar vingerafdrukken die het mysterie van wie, waar, wanneer en hoe kunnen ophelderen. Elke vingerafdruk is immers het bewijs dat het slachtoffer daar iets zocht, maar wat ? Oplossen dan maar. Nog spannender is het feit dat ook de aktentas van het slachtoffer in de bieb is gevonden met erin tal van aanknopingspunten...
Kortom : alle ingrediënten voor een spannend, leerrijk en educatief verantwoord moordspel in de bieb.
Posted by Picasa

Er was eens een klein zwart theatertje !!


Wie bij het binnenkomen van de bib eventjes naar rechts kijkt, zal verrast worden door een zwart theatertje op een verhoogje. Nee, er staat niet meteen een goochelshow op het programma. Het ebbenhouten theatertje is een ‘kamishibai’.
Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm en wordt via een provinciaal initiatief in de Westvlaamse bibs geïntroduceerd.Het gaat over een theatertje waarin grote tekeningen A3 passen. Elk blad geeft een scène weer uit het verhaal. De verteller verschuift de tekeningen, als ging het om een verstilde animatiefilm en vertelt intussen het verhaal dat op de achterkant te lezen staat.
Kamishibai is een unieke werkvorm om bijvoorbeeld in de klas op een speelse en aantrekkelijke manier aan de slag te gaan rond taal- en leesbevordering.
De Izegemse bib leent gratis 3 vertelkastjes en 5 kamishibai-verhalen uit. Deze verhalencollectie, bestaande uit vertelplaten, wordt verder uitgebreid.
Op vrijdag 22/10/2010 gaat in de Izegemse bib een kennisavond kamishibai door.
Wil je met prentenboeken aan de slag of kennismaken met de kamishibai, noteer dan alvast deze afspraak in uw agenda.

Waar: Stedelijke Openbare Bibliotheek
Doelgroep : Leerkrachten Kleuter en Lager, Onthaalgezinnen
Wanneer: vrijdag 22/10/2010 om 20 uur
Inkom en drankje: gratis.
Indien gewenst wordt een aanwezigheidsattest verleend

Murakami


Een schrijver om te ontdekken of te herontdekken is Haruki Murakami. Niet alleen zijn recent Iq84 is een meesterwerk. Ook zijn ouder werk straalt meesterschap uit. Wie even iets anders wil dan Belgisch surrealisme moet deze Japanse romans uit onze bib even proeven. Sushi voor de geest ! Om je in de sfeer te brengen serveren we als aperitiefje onderstaand artikel van Auke Hulst.


De Standaard - Het landschap van ergens anders

In memoriam Appie Baantjer (1923-2010)





Oud-politieman en schrijver Appie Baantjer is op 86-jarige leeftijd overleden. Baantjer, geboren in het vissersdorp Urk, werkte zelf meer dan veertig jaar bij de Amsterdamse politie, eerst als agent en later als rechercheur. Die carrière stond garant voor heel wat inspiratie want hij schreef zeventig boeken met in de hoofdrol rechercheur De Cock (met cee-oo-cee-kaa), waarvan er wereldwijd meer dan zeven miljoen werden verkocht.

In 1995 startte de gelijknamige televisieserie met Piet Römer in de hoofdrol als Jurre De Cock.
De serie haalde zowel in Vlaanderen als in Nederland enorme kijkcijfers. Naast de misdaadverhalen schreef Baantjer ook korte verhalen en columns voor verschillende
kranten en tijdschriften.

Uiteraard heeft onze bibliotheek heel wat werk van deze auteur in collectie ook in grootdruk of als audioboek. Bovendien zijn heel wat titels beschikbaar op dvd.

Buscemi in de bib !





Ook dit jaar kan het muziekfestival 'Izegem zomert' op de grote markt weer uitpakken met een heerlijke affiche. Met Clouseau op vrijdag 19 augustus en onder meer Meuris, Erkens, Squadra Bossa featuring Buscemi op zaterdag 20 augustus, lijkt bij mooi weer succes duizendmaal verzekerd. Vooral de programmatie van de muzikale duizendpoten Buscemi vinden we uitstekend. Van Buscemi hebben we een 8-tal cd’s, waaronder een samenwerking met De Squadra. Lekkere muziek wordt het, daar zijn we van overtuigd.
Naar goede gewoonte zal de bib weer volop ‘backstage’ zijn voor artiesten en organisatoren.

Wegens het gebeuren voor onze voordeur sluiten we vrijdag om 17 uur !!

Boek eens wat tijd !


Wat we al lang vermoedden, is nu ook bevestigd : als je een persoonlijke leeservaring wil en de ideeën van de auteur met de jouwe wil vermengen, moet je een boek traag lezen. Slow reading dus. Een beetje zoals slow cooking. Voor velen een grote uitdaging in de hapsnap van internet, facebook, twitter en tutti quanti. Maar ò zo verfrissend, inspirerend èn rustgevend. Boeken houden van mensen die (nog) de tijd kunnen nemen. Alle lof voor het onverbeterlijke internet en zijn hyperlinks, maar een goed boek kàn voor rust en inzicht zorgen.
Wie even de tijd neemt(?!) kan zich op weg zetten via het artikel uit De Morgen ‘Leve het trage lezen’ van Dirk Leyman ( Woensdag 11 augustus ) of het boek van Arjan van Veelen : Over rusteloosheid.( inmiddels besteld).
De bib als het mekka van slow reading en wellnesscentrum voor overspannen internauten ! Zo hadden we het nog niet bedacht.

Voor een plaatsje in het achterhoofd ?!


De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Gregor von Rezzori groeide op in die turbulente tijden. In ‘Bloemen in de sneeuw’ tovert hij een briljant portret van zijn jeugd tot leven. Rezzori wil geen waarheidsgetrouw beeld van dat tijdperk geven ; hij wil het voor de vergetelheid behoeden. Een schrijver heeft niet alleen het recht, maar ook de plicht de realiteit, zoals hij die ziet, te verheffen tot het punt waar ze dreigt om te slaan in ongeloofwaardigheid. Wie wil tijdreizen is bij Rezzori aan het goede adres. Boek is geleverd en wacht nog op een bibliotheekjasje.

Supertip



Wij bloggers zijn even met vakantie. Toch kunnen we het niet nalaten onze supertip te lanceren. Wie op reis is, kan ten allen tijde bibmateriaal vanuit de vakantiebestemming verlengen. Alles wat je nodig hebt, is een internetaansluiting en je lenerspas. Wie de laptop meeneemt kan dus perfect naast de mailcheck eventjes verlengen. Zo gepiept.

Dour !


Dour was weer hot ! Het grensfestival zag een parade van bekende en minder bekende artiesten op haar podium. Met Lee Fields, De la Soul en Faith No More, beschikte de organisatie over afdoende kwaliteit om een rockgeschoold publiek bij de muziekles te houden. Dour was weer een festival voor de meerwaardezoeker onder de muziekaddicten. Om het met Mike Patton te zeggen : dansen kan je maar op een goede beat. Dour was soul van de bovenste podiumplank.
Wie nu al heimwee heeft, kan nog altijd troost putten uit ‘onze’ Lee Fields, Faith No More en De la Soul-cd’s.

Wat na... ??


Ja, het klopt : het is pure zonde om tijdens deze heerlijk lange, warme en welverdiende (mogen we hopen?) vakantie te denken aan cursussen en studiekeuzes. En ja, voor velen ligt die bewuste keuze al vast ; voor sommigen wellicht niet. Voor hen bestaan er tal van uit te proberen sites. In de eerste plaats natuurlijk de sites van de onderwijsinstellingen zelf. Er zijn evenwel ook tal van webstekken die je op weg helpen, zoals : verruim je horizon, studiekeuze of hogeronderwijsregister. Doe alleszins ook eerst een studiekeuzetest op icares of studiekiezer.
Nu, mocht je toch even bij ons binnenlopen, laat dan niet na even het instant-inforek te passeren waar tal van brochures en studiegidsen ter inzage liggen. Je kan ze dan eens allemaal zonder al teveel klikstress naast mekaar leggen en alles eens rustig laten bezinken. Opties te over.

Een film met een witte band



Afgelopen week even tijd genomen om de gouden palm 2009 : Das weisse Band van Michael Haneke te bekijken. De zwart-wit film uit onze collectie doet denken aan oude fotografie. De setting is een Duits dorp van kort voor de éérste wereldoorlog : een bucolische korenhalmwereld op de rand van de afgrond. Het dorp is een statisch gegeven ; iedereen kent er zijn plaats : de Junker, de dominee, de onderwijzer, de landbouwer en de landknecht. Onderhuids zit er een ‘whodunnit’ verborgen, want het stoffige dorpje wordt flink geteisterd door allerlei mysterieuze incidenten. De regisseur is het echter niet te doen om de ontknoping van de verhaaldraad, maar in eerste instantie om het 'à la Bergman' gevoelens van verraad, verlies en herkenning in de kleine gemeenschap bloot te leggen. Haneke laat aanvoelen hoe in een doodgewaande tijd, tal van spiegels verborgen zijn waarmee iedereen tot diep in de eigen ziel kan kijken.
(tip : goede recensies vind je ook in onze filmtijdschriften !)

Leo XIII featuring 'De Kerels'




Vrijdagavond was het weer gezellig druk op het pleintje voor de bib. Met het mooie weer, het gratis gerstenat en de vrolijke deuntjes van de muziekband Leo XIII, kon de avond niet meer stuk. Het jaarlijkse concert van Leo XIII, in combinatie met de tapkwaliteiten van het bibpersoneel, bleek eens te meer een succesformule.
Toen het koor ‘De Kerels' in de vooravond totaal onverwacht op het pleintje hun zangtalenten kwamen demonstreren, was meteen de toon gezet. Zo kregen we onverwachts een heus voorprogramma voorgeschoteld dat ook de geesten aan het denken zette (?!).
Hartelijk dank aan de muzikanten en de koorleden ! Op naar volgend jaar.

Boekenzoeker


Ben je tussen 8 en 18 en zit je verveeld om een leuk boek ? Niets beters in die lange ‘warme’ (?!) vakantiemaanden om de tijd aangenaam te doden met een cool boek, hé ! Maar welk boek dan ? Kijk dan eens op boekenzoeker.org. Daar krijg je per leeftijdscategorie een aanbodvoorstelling. Alles in een frisse, vrolijke stijl. Je kunt er in sommige gevallen zelfs een boek kiezen die aansluit met de stemming waarin je je toevallig bevindt. Echt leuk. Moet je eens uitproberen. En als je er één gevonden hebt, klik dan maar eens door naar onze catalogus. Wij hebben vast en zeker wat je wil !

Tips voor op het nachtkastje !


Onlangs kocht de bib een splinternieuwe collectie streek- en familieromans aan. Met namen als Francine Rivers, Karen Kingsbury, Denise Hunter en Lynn Austin hebben we ervoor gezorgd dat er weer wat verse romantiek in de bib is gepompt. Ook met de felbegeerde Amish-reeks zal dat effect vlug bereikt worden. Maand van het spannende boek, allemaal goed en wel, maar nu en dan is er ook nood aan keuze voor het hart. Kom bij ons langs en laat u inpakken door romans over leven, liefde, herinneringen en hartstocht.

‘Begin bij het begin, alsof het begin het altijd zichtbare uiteinde zou zijn van een losjes opgerold touw waar je maar aan hoeft te trekken totdat je bij het andere uiteinde bent’
Deze zin waar je meer dan één touw aan kunt vastknopen komt uit het boek : Het schijnbestaan van de onlangs overleden schrijver José Saramago. Het is een minder bekend werk uit zijn drieluik met o.m. de stad der blinden maar het verwoordt een teken des tijds. Het boek gaat over de pottenbakker Cipriano Algor die in een tijd terecht komt waarin voor zijn vakmanschap geen plaats meer is en waar werkelijkheid en illusie naadloos in elkaar overgaan. Nobelprijswinnaar Saramago overleed vrijdag 18 juni op 87 jarige leeftijd op Lanzarote. Hij was een schrijver met een eigenzinnig oeuvre maar met een arendsblik voor het menselijke defect. Nu de auteur komt te overlijden zullen in diverse uitgeversladen al plannen voor herdrukken klaar liggen. Daarop hoeft u bij ons niet te wachten.

Er is meer ruimte dan je denkt !!


Decennialang reeds is de BBC het huis van vertrouwen wat betreft televisieproducties van hoog niveau. Talrijke goede comedy en drama zijn vanuit Londen de ether ingestuurd. Die pure klasse toont zich wellicht nog het meest bij de creatie van grensverleggende documentaires. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet ‘Walking with dinosaurs’of ‘Earth’? Recentelijk kocht de bib ‘Space’ : een vierdelige dvd-reeks uit 2001. De wikkel belooft : ‘een ultieme reis voorbij de grenzen van ons universum’. Het is geenszins overdreven. De dvd’s laten je zien hoe het heelal is ontstaan en wat er allemaal aan vreemds in dat heelal aan de hand is. Asteroïden, supernova’s,zwarte gaten : allemaal komen ze aan bod. Dit in een beeldtaal die geen seconde tijd laat voor verveling. Garant hiervoor staan verbluffende computeranimaties, Starwarsachtige cameratrajecties, meeslepende soundtracks, de begeleiding van Sam Neill (Jurassic Parc ?) en spectaculair mooie opnames in Nieuw-Zeeland.

Enig minpunt welllicht is het gevoel dat soms het scenario van een rampenfilm te nadrukkelijk aanwezig is, zodat het lijkt alsof je elk moment zo van je koffie op terras de ruimte kan worden ingezwierd door de fatale inslag van een komeet. Maar je leert er verder kijken dan je neus lang is.

Vrijdag de 18de !!


Nu vrijdag 18 JUNI is de bib uitzonderlijk gesloten. We knijpen er een dagje tussenuit maar doen dit in het kader van ' hoe-doen-ze-het elders ?'. Uitgeleend materiaal kun je die dag altijd terugbrengen via de ingeefluikjes en verlengen via de site.We schuiven de periode van ingave automatisch met een dagje op. En zaterdag 'in volle batjesgekte' staat er alweer een ploeg paraat. Men zegge het voort !!

BRoeRebaby's



Gezinnen met een baby van één jaar oud houden best hun brievenbus nauwlettend in de gaten. Zij ontvangen namelijk een kaartje om met hun spruit naar de bib te komen. Hen wacht een gratis inschrijving en een superleuk BroeReslabbetje. Dit slabbetje krijgen ze helemaal gratis en voor niets van het Samenwerkingsverband BRoeRe, waartoe ook jouw bib behoort.Voots vind je in onze peuterhoek allerhande leuks aan knisperboekjes en kleurrijke eerste brabbellectuur.
Posted by Picasa

Brussel gestript !



Van 8juni tot 13 juli biedt de Erasmuszaal onderdak aan de tentoonstelling :’Brussel in de strip’. Het initiatief komt van het 11 julicomité en VTB kultuur die de exposite als aanloop tot de nakende 11 juli-viering zien.
Brussel is niet alleen de hoofdstad van Europa, België en Vlaanderen, maar meer nog de hoofdstad van het Europese stripverhaal. In tal van strips vormt Brussel een uitgetekend decor. Daar biedt de tentoonstelling, verspreidt over een 30-tal stripkaders, een mooie staalkaart van.
Voor de duur van de tentoonstelling voorziet de bib een knusse striphoek omkaderd door haar collectie stripverhalen.

Piet, Gerard en Charles


Op een ‘zonovergoten’ vrijdagavond 4 juni, kwam Izegemnaar Piet Duthoit in de bib zijn nieuwe boek : ‘Wie vermoordde Darwin ?’ voorstellen.
Piet schetste ‘the making of’ en bracht een sfeerbeeld van het Vlaanderen van de 19 de eeuw. Hij ging ook nader in op de boeiende figuur van Darwin. Fragmentjes uit zijn boek werden verlevendigd door een paar meisjes in klederdracht. Uiteraard heeft de bib een aantal exemplaren van deze historische thriller in huis gehaald.

Busje komt zo...


Ben je nog op zoek naar spannend leesvoer voor in de reistas, kom dan gerust tijdens ‘de maand van het spannende boek’ een bezoekje brengen aan onze flowerpower-bus. Die staat netjes geparkeerd naast onze balie en heeft aan boord een uitgelezen combinatie van reisgidsen en thrillers. Wij gaan er namelijk van uit dat je de aard van een volk, land of regio pas goed leert begrijpen als je je naast objectieve reisinfo ook laat leiden door de verbeelding van ’native’ schrijvers. Zo leer je de ziel van de Skandinaven ook beter doorgronden via de boeken van Mankell.
Spring gerust eens binnen en laat je in vervoering brengen door het aanbod van onze hippiemobiel !