To brexit or not to brexit, that's the question?
Wat komt er nu uiteindelijk: een Brexit, of geen Brexit? Valt er een deal uit de bus of niet? En zo ja, hoe zal deze er uiteindelijk uitzien? Wordt het een afgezwakte versie, duurt het veel langer dan verwacht? Komt er een nieuw referendum, of gaat alles voor lange tijd de ijskast in? Allemaal vragen waar iedereen wel een antwoord of een mening op kan verzinnen. Niet alleen op het continent maar ook op het eiland zelf groeien intussen de rangen van de BOB's (Bored of brexit). Voor velen onder die categorie nog liever een scheiding dan al dat onafgebroken palaver. In elk geval, geen enkel item waarover recent zoveel inkt is gevloeid als die Brexit, of het moeten de klimaatmarsen zijn. Als thema is de Brexit zelfs doorgedrongen tot de fictie, niet verwonderlijk met al die onthullingen over Cambridge Analytics.
We kozen voor de collectie alvast een aantal interessante boeken uit de brede waaier aan Brexitboeken met bovenaan Het gekroonde eiland van de befaamde Groot-Brittannië-correspondent Ivan Ollevier. Net zo diepgravend in de analyse van de scheiding is ook het boek van Mathijs Siffers: Brexitland, een onverenigd koninkrijk. Dat Engeland altijd al een speciaal statuut ten opzichte van het continent heeft willen houden en waarom, komen we te weten na lectuur van Titia Ketelaar: Mind the gap, het Engels gevoel en de vele tegenstellingen in één land. Wil je de zaak nog een beetje spannender maken dan ze al is, grijp dan naar de thriller van Buelens en Vermeiren met de opmerkelijke titel: Het Brussel-syndroom, maakt de Brexit deel uit van een duivels plan? Vooral voor bedrijfsleiders die veel met het eiland over het kanaal te maken hebben, leveren deze boeken info van onschatbare waarde. En...mocht je werkelijk de ambitie hebben om een echte Brexitspecialist te worden, check dan gerust ook ons aanbod tijdschrift-en krantenartikelen in de webacatalogus.
izegem.bibliotheek.be
Hij is er: de nieuwe bibliotheeksite. In praktisch elke bib in Vlaanderen zullen gebruikers nu naar een nieuwe site kunnen surfen. De webstek immers is een concept van Locus-bibnet, gebaseerd op een gemeenschappelijk stramien voor alle bibliotheken en een eigen invulling per bibliotheek. De site is de voorloper van de nieuwe digitale omgeving waar men vanuit de Vlaamse bibliotheeksector naartoe wil en die de bib als het ware tot aan de voordeur brengt. Zo wordt bijvoorbeeld ernstig nagedacht om in de nabije toekomst, naast films ook e-boeken op dit nieuwe platform aan te bieden, verregaande inspanningen te doen naar digitale attendering en een bibapp te ontwikkelen.
Ja, de bibliotheekwereld staat ook op dat vlak niet stil.
Om te beginnen is er dus die nieuwe site. Niet dat we niet tevreden waren van de site die tot nu de honneurs mocht waarnemen, maar de site was misschien wel eens aan een update toe. Bovendien heeft de nieuwe site het onmiskenbare voordeel van het twee-in-éénconcept. Vanaf nu zal de gebruiker algemene info, nieuws, activiteiten en comfortdiensten als 'Mijn Bibliotheek', directe toegang tot de catalogus, verlengen en reserveren op één en dezelfde plek terugvinden. De site is trouwens opgezet volgens het principe van de 'responsive design', zodat ze ook mooi oogt en gebruiksvriendelijker is op de smartphone. Ze wordt dus ons belangrijkste digitale uithang- en prikbord. Voor de meesten onder jullie en eigenlijk ook onder ons zal het een beetje zoeken worden waar alles staat. Zo is het bijvoorbeeld pas bij bezitsinformatie dat je een materiaal in een ander bib kunt scoren. Niets zo rustgevend en geruststellend natuurlijk als een vertrouwde digitale omgeving, maar we moeten vooruit... de toekomst in. En het moet gezegd: de nieuwe site biedt ook niet alleen een andere look aan, het brengt ook een aantal nieuwigheden en digitale handigheden met zich mee.
Stoppen we dan met onze andere digitale kanalen? Neen, we zullen ze wel meer inzetten om info naast de info te verstrekken. Facebook, Google+; Twitter, Instagram, Pinterest ... zullen we verder gebruiken voor waar die media best in zijn: vlug inspelen op wat er gebeurt, reclame maken, de persoonlijker touch. De blog houden we ook aan en die zullen we niet meer zo laten focussen op nieuws en activiteiten: die zal een meer onderhoudende, off-the recordfunctie krijgen, zonder daarbij ver buiten de ziel van de bibliotheek te treden.
Mogen we jullie alvast veel surfplezier en spanning wensen bij het zoeken èn hopelijk ook vinden van de juiste info en services!
De tweede duik!
Kurt David duikt voor de tweede keer in het verleden. Deze affiche opnieuw een stukje groter??
Muziek met een verhaal.

Meer dan ooit beseft de Catalaanse duizendpoot dat in deze tijden van streaming, echte kwaliteit moet bovendrijven en dat art-work en duiding bij een cd steeds belangrijker wordt. Dit is dan ook muziek die je niet zomaar eventjes als achtergrond gebruikt; dit is muziek om te savoureren als een goed glas wijn, een heerlijke maaltijd of een sprankelende cocktail.
Poëzie in ateliervorm.
Deze namiddag mochten we in de bib jeugdauteur Luk Depondt verwelkomen. De Plantijnzaal vormde hij in een mum van tijd om tot een heus poëzie-atelier. Luk Depondt is schrijver van prentenboeken, verhalen en boeken voor kinderen van 2 tot 12. Daarnaast trekt hij Vlaanderen door met een programma waarbij hij de jongsten onder ons onderdompelt in de magie van de taal. Een twintigtal jonge toehoorders konden deze woensdagnamiddag genieten van de vertelkracht en de inventiviteit van de jeugdauteur. Misschien zitten onder hen nu wel de grote dichters van morgen.
Abonneren op:
Posts (Atom)