![]() |
Deze foto groter? |
Stuur mij maar een Pengo.
Deze namiddag konden belangstellenden in de Plantijnzaal van de bib kennis maken met de wonderlijke wereld van digitaal betalen. Geen evolutie die sneller gaat dan die in de wijze waarop wij met digitaal geld omgaan. Onze bankapp is nog maar net geïnstalleerd of daar is al keuzestress bij een nieuwe betaalapp. Hoe concreet en efficiënt werken met een bankapp, de pro en cons van een betaalapp, betalingsverzoeken met Pengo: we kwamen het allemaal te weten op dit eerste luik van onze digitale week in de bib.
En waaruit bestaat dan het tweede luik, horen we jullie luidop vragen. Wel, dat is iets compleet anders en toch even digitaal. Op dinsdagavond 30 oktober om 20 u, gaan we, samen met ervaringsdeskundige Matthias Dewilde in op game- en social mediaverslaving en wat je als ouder of begeleider daarmee aan kan. Ook deze sessie gaat door in de Plantijnzaal en is helemaal gratis. Je kan inschrijven via de webshop of in de bibliotheek.
Jóhann
Ja, Ijslanders... kunnen ze misschien niet zo goed meer voetballen, goeie muziek maken, dat kunnen ze nog als de beste. Denk maar aan de aanstekelijke en glasheldere ijsrock van Sigur Ros, de auditieve whirlpoolervaringen van Olafur Arnalds en Olöf Arnalds of de alternatieve popsound van Röyskopp. En dan was er nog die andere grootheid die 9 februari van dit jaar plots overleed: Jóhann Jóhannsson. Straffe muziek maakte die man. Muziek waar je in het hartje van de zomer ijskoude rillingen bij kon krijgen. Je kan het klassiek, zachte pop of filmmuziek noemen wat de Ijslander componeerde maar het was bij hem zoals in het gezegde: het geheel is altijd meer dan de som van de dingen. Volkomen terecht dus dat de componist gekroond werd tot de beste van het jaar op de uitreiking van de World Soundtrack Awards in Gent. Het sein voor ons om hem eveneens een beetje te eren met een kleine expo in de discotheek. Het deed ons dan ook een genoegen bij de samenstelling ervan te moeten vaststellen dat heel wat van zijn muziek was uitgeleend. Pech voor ons natuurlijk, maar... muziek zit soms in een klein hoekje. We hebben er nog wat kunnen sprokkelen in de rubriek 68, filmmuziek en nog wat bij de beeldafdeling.
Zo zie je maar beste lezer èn lener dat vanuit de catalogus vertrekken op je zoektocht door de bib het beste parcours oplevert. Maar nu wreven we wel eventjes in onze handen dat die procedure (?) dit keer niet werd gevolgd. 😉
Waarvoor bibliothecarissen al niet goed zijn.
Na de heisa rond de Nobelprijs Literatuur 2017 die toegekend werd aan Bob Dylan, was de Academie in Oslo dit jaar de kritiek voor... door geen prijs toe te kennen. In de greep van #MeToo werd dit jaar gepast voor een ceremoniële uitreiking. Dan maar iets alternatiefs zal men gedacht hebben in Zweden en zo werd door Zweedse bibliothecarissen met inbreng van het grote publiek en een kleine jury een waardig alternatief bedacht. De winnaar van die 'Nieuwe Academieprijs voor Literatuur' is niemand minder dan Maryse Condé, Antilliaanse van origine en 81 lentes oud. Ze staat bekend als een grote verhalenvertelster met een grote aandacht in die verhalen voor de problemen van de ontheemdheid. Voor een drietal steengoede Condés en zelfs ééntje in het Frans kan je bij ons terecht. Dat de bibliothecarissen een literatuurprijs zouden redden, hadden we niet verwacht, maar zo zie je maar weer...
Soep met babbeltjes.
Abonneren op:
Posts (Atom)