Sprekende cijfers.
Op onze facebookpagina waren we er een paar dagen geleden als de kippen bij om onze fb-vrienden meteen op de hoogte te stellen van de resultaten uit de enquête, die het afgelopen jaar in de bibliotheeksector werd gehouden. Die enquête peilde zoals in 2004 vooral naar het welbevinden van de gebruiker in de bib; diens tevredenheid of ontevredenheid over de service, het aanbod en de werking van de bib in het algemeen. Het grootscheepse onderzoek wist uiteindelijk 105 bibliotheken tot deelname te motiveren en leverde een slotvangst op van 47.774 respondenten. De details zullen we jullie besparen, maar alvast bleek uit het onderzoek dat we in de sector zeker niet moeten beginnen wanhopen. Gebruikers blijven trouw aan de bibliotheek, lenen nog evenveel boeken uit en zelfs nog ietsje meer dvd's dan vroeger. Die gebruiker komt bovendien vaker en blijft iets langer in de bib. Activiteiten worden gesmaakt en er is een goede mix tussen jong en oud. Wel zijn er een aantal aandachtspunten zoals bijvoorbeeld de trage maar gestage daling van audiomaterialen in de uitleenstatistieken.
Onlangs kregen we ook het rapport van onze eigen bib toegestuurd en hier markeren we even de uitschieters ervan. Misschien is dit wel een beetje zware kost zo op het einde van het jaar dat al bol staat van jaaroverzichten en lijstjes, maar we hadden het jullie beloofd en belofte maakt...
De resultaten volgen grosso modo de trends binnen het overkoepelende onderzoek. 'Onze' enquête bereikte uiteindelijk een goede 500 respondenten, wat niet slecht is binnen onze cluster van bibliotheken. Ook bij ons meer volk over de vloer en duidelijk meer vrouwen dan mannen (ongeveer het dubbele). Een gigantische 98 procent van die gebruikers komt voor het gouwe ouwe boek, terwijl 44 procent een dvd komt halen en 38,5 procent een cd. Andere items scoren ook goed maar halen deze procenten niet. Een beetje jammer dat een percentage boven de 80 procent aangeeft geen behoefte te hebben aan activiteiten in de bib, terwijl hiertoe heel wat beloftevolle inspanningen worden gedaan. E-mail wordt erg geapprecieerd als communicatiemiddel, 66, 4 procent vind dat wij goed vragen kunnen beantwoorden en 74, 6 procent stelt een ruimte waar het altijd stil is erg op prijs. Voor het overige geen grote ontevredenheid over lidgelden en boetesysteem, tevredenheid over het aanbod, de inrichting en bereikbaarheid, de uitleentermijnen, de zelfscantoepassingen en de 'Mijn Bibliotheekmodule' (ruim 88,9%). Waar we echter heel erg tevreden over zijn, is onze score qua hulpvaardigheid. Hierop halen we een dikke 97,0 procent. Kijk, dat is toch een cijfer waarmee we, zo naar nieuwjaar toe, naar ons moeder kunnen. Deze weetjes zijn uiteraard maar een heel klein stukje van de onderzoekskoek, maar we gaan er vanuit dat we jullie de meest relevante dingen hebben kunnen bezorgen. Nogmaals van harte dank voor jullie medewerking en vertrouwen. Ook in 2019 zal je op ons kunnen rekenen!
Jingle bells, jingle bells...
Voelen jullie ook al volop kerstkriebels? Staat de boom al of jeuken de handen al om de
kerstboom weer van zolder te halen of 'm weer in de kofferruimte van de auto te
proppen? Ook zo'n fan van strengen vol lichtjes die maar niet willen ontwarren?
Oké, dan ben je al volledig in kerstmodus. Nog wat nieuwe ballen kopen, nog wat
extra decoratie inslaan, de kookboeken uit het rek halen, diverse
tafelversieringen keuren, de kalkoen opvullen, vrienden contacteren en
cadeautjes kiezen...
Elk jaar opnieuw laten we ons niet uit het lood slaan. En
als we dan samen bij die kerstboom zitten, rond het knetterende haardvuur onder
het genot van jingle bells en in het schijnsel van de honderden flikkerende
lichtjes, met buiten een pak witte sneeuw, dan weten we weer dat kerst, ondanks
alles en in al zijn kitsch toch wel een mooi moment is en blijft.
Boekenfeest 2018: de finale!
Het Boekenfeest 2019 heeft nog 3 activiteiten in petto. Allereerst verwelkomen we maar al te graag Rika Ponnet, seksuologe en relatie-experte in De Leest op Vrijdag 30 november om 20 u. Op die avond zullen we van haar stellig een emotionele maar ook realistische kijk op onze huidige relatiecultuur meekrijgen: een referentiekader waarmee we aan de slag kunnen in het dagdagelijkse leven.
Tickets aan 8 euro, via de webshop Izegem of in de verkooppunten.
Woensdag 5 december ook om 20 u ontvangt De Leest dan Bleri Lleshi, filosoof, jeugdwerker en docent die het uitvoerig zal hebben over de asielcrisis en de chaos waarin de meeste vluchtelingen na hun al even chaotische vlucht dikwijls in terecht komen.
Tickets aan 5 euro, via de webshop Izegem of in de verkooppunten.
Twee dagen later op 7 december om 20 uur sluit het Boekenfeest af met de poëtische theatervoorstelling Kabas-Cactus waarin een psycholoog, een pianist en de toeschouwer samen op weg gaan naar echte emoties.
Tickets aan 5 euro, via de webshop Izegem of in de verkooppunten.
Doe de test!
Welke Grinch zou nu beter zijn? De nieuwe in de cinemazalen? Of die van Ron Howard met Jim Carrey in : Dr. Seuss' How the Grinch stole Christmas. Doe de vergelijking via onze dvd uit 2004. Misschien een ideetje voor een alternatief Home Alone kerstavondje voor de buis. Zeg nu nog dat we jullie geen ideetje aan de hand doen.
Boekenfeest update.
Volgende week staan er, naast Internationale Mannendag met Bas Birker nu maandag in De Leest, opnieuw 2 activiteiten in de bib zelf gepland:
Lut Celie komt op dinsdag 20 november om 20 u in De Plantijnzaal bewijzen dat je als ouder in deze hectische, stressvolle tijden vol veranderingen op maatschappelijk en gezinsvlak toch erin kan slagen om kinderen dat vaak broodnodige nestgevoel te geven.
Op 27 november is het dan de beurt aan Dr. Mark Kinet, psychiater om in dezelfde zaal en op hetzelfde uur, een blik te gunnen op die problematiek vanuit zijn dagelijkse praktijk als psychotherpeut.
Voor beide lezingen wordt slechts 5 euro toegang gevraagd. Er kan nog steeds op ingeschreven worden via de webshop of in de bib zelf.
Vandaag Boekstartdag!

De bib verwent.

Zaterdag 10 november mag je als stip in je agenda noteren, want dan is het bij ons weer van 10 tot 16 uur verwendag. Er staan heel wat leuke activiteiten op het programma, zoals voorleesmomentjes en een boekvoorstelling van Cristel Casteleyn en zus Inge tussen 10 en 11. Onze draaitafeltantes komen langs met hun platendraaier en een uitgebreide collectie zwart vinyl. Kom dus maar op met die verzoekjes! Van ingang tot uitgang zal de bib ruiken naar vers gebakken pannenkoeken en heerlijke huiskoffie. En natuurlijk kan op zo'n dag naar hartenlust gelezen en ontleend worden. Hopelijk tot dan!
Stuur mij maar een Pengo.
Deze namiddag konden belangstellenden in de Plantijnzaal van de bib kennis maken met de wonderlijke wereld van digitaal betalen. Geen evolutie die sneller gaat dan die in de wijze waarop wij met digitaal geld omgaan. Onze bankapp is nog maar net geïnstalleerd of daar is al keuzestress bij een nieuwe betaalapp. Hoe concreet en efficiënt werken met een bankapp, de pro en cons van een betaalapp, betalingsverzoeken met Pengo: we kwamen het allemaal te weten op dit eerste luik van onze digitale week in de bib.
En waaruit bestaat dan het tweede luik, horen we jullie luidop vragen. Wel, dat is iets compleet anders en toch even digitaal. Op dinsdagavond 30 oktober om 20 u, gaan we, samen met ervaringsdeskundige Matthias Dewilde in op game- en social mediaverslaving en wat je als ouder of begeleider daarmee aan kan. Ook deze sessie gaat door in de Plantijnzaal en is helemaal gratis. Je kan inschrijven via de webshop of in de bibliotheek.
Jóhann
Ja, Ijslanders... kunnen ze misschien niet zo goed meer voetballen, goeie muziek maken, dat kunnen ze nog als de beste. Denk maar aan de aanstekelijke en glasheldere ijsrock van Sigur Ros, de auditieve whirlpoolervaringen van Olafur Arnalds en Olöf Arnalds of de alternatieve popsound van Röyskopp. En dan was er nog die andere grootheid die 9 februari van dit jaar plots overleed: Jóhann Jóhannsson. Straffe muziek maakte die man. Muziek waar je in het hartje van de zomer ijskoude rillingen bij kon krijgen. Je kan het klassiek, zachte pop of filmmuziek noemen wat de Ijslander componeerde maar het was bij hem zoals in het gezegde: het geheel is altijd meer dan de som van de dingen. Volkomen terecht dus dat de componist gekroond werd tot de beste van het jaar op de uitreiking van de World Soundtrack Awards in Gent. Het sein voor ons om hem eveneens een beetje te eren met een kleine expo in de discotheek. Het deed ons dan ook een genoegen bij de samenstelling ervan te moeten vaststellen dat heel wat van zijn muziek was uitgeleend. Pech voor ons natuurlijk, maar... muziek zit soms in een klein hoekje. We hebben er nog wat kunnen sprokkelen in de rubriek 68, filmmuziek en nog wat bij de beeldafdeling.
Zo zie je maar beste lezer èn lener dat vanuit de catalogus vertrekken op je zoektocht door de bib het beste parcours oplevert. Maar nu wreven we wel eventjes in onze handen dat die procedure (?) dit keer niet werd gevolgd. 😉
Waarvoor bibliothecarissen al niet goed zijn.
Na de heisa rond de Nobelprijs Literatuur 2017 die toegekend werd aan Bob Dylan, was de Academie in Oslo dit jaar de kritiek voor... door geen prijs toe te kennen. In de greep van #MeToo werd dit jaar gepast voor een ceremoniële uitreiking. Dan maar iets alternatiefs zal men gedacht hebben in Zweden en zo werd door Zweedse bibliothecarissen met inbreng van het grote publiek en een kleine jury een waardig alternatief bedacht. De winnaar van die 'Nieuwe Academieprijs voor Literatuur' is niemand minder dan Maryse Condé, Antilliaanse van origine en 81 lentes oud. Ze staat bekend als een grote verhalenvertelster met een grote aandacht in die verhalen voor de problemen van de ontheemdheid. Voor een drietal steengoede Condés en zelfs ééntje in het Frans kan je bij ons terecht. Dat de bibliothecarissen een literatuurprijs zouden redden, hadden we niet verwacht, maar zo zie je maar weer...
Soep met babbeltjes.
Mediawijze dag.
Maandag 24 september was de grote zaal van de Leest gereserveerd door de bib om er samen met de Izegemse lagere scholen een mediawijze dag van te maken. De vijfdes van de derde graad van nagenoeg alle Izegemse lagere scholen, goed voor zo'n 300-tal leerlingen en hun begeleiders, kregen op die dag een uiteenzetting over correct omgaan met sociale media en internet van expert internetprivacy Filip Bourgeois. Het is nu al het vijfde jaar op rij dat we deze veelzijdige spreker inhuren en elk jaar verloopt de samenwerking prima en is de feedback die we van de toehoorders ontvangen uiterst positief. Dit jaar was het vooral uitkijken of de lezing ook boeiend en intens genoeg kon gehouden worden voor een relatief grote groep. Dhr Bourgeois had echter geen enkele moeite om voor dit massaal aanwezige en enthousiaste jonge publiek een boeiende, geactualiseerde en vooral interactieve uiteenzetting te geven over het grote geheugen van internet en het belang van goede paswoorden. Weeral een grote groep Izegemse youngsters die vanaf nu veiliger op het internet zullen vertoeven!
Welkom in de bib van Zonnedorp.🌅
Aandachtige lezers van onze blog zullen zich herinneren dat we hen ooit... niet zo lang geleden... even attendeerden op nieuwe digitale veranderingen in de bibliotheeksector. Dan hadden we al een tipje van de sluier gelicht en jullie meegedeeld dat men onder meer dacht aan een nieuwe bibliotheekcatalogus die de collectie van alle Vlaamse bibliotheken zou incorporeren. Welnu, dat mag nu een stuk meer zijn dan die tip; beter zelfs, op 27 november gaat de sluier zelfs helemaal af. Vanuit Vlaanderen, de Provincies en de dienst Cultuurconnect werd er de afgelopen jaren weel werk verricht om een systeem op poten te zetten die bij wijze van totaalconcept zowel een nieuw sitestramien, een catalogus en een 'Mijn bibliotheekmodule 'omvat. Later volgt dan aan onze kant een nieuw invoerprogramma waarvoor wij dus opnieuw naar de schoolbanken moeten. Op 27 november, als alles meezit, komt er dus een nieuwe bibliotheeksite die als voordeel zal hebben dat alles op 1 plek te vinden is, zowel materiaal, diensten als activiteiten. Dit betekent voor ons en jullie dat de huidige site van de bibliotheek en de webcatalogus verdwijnen en opgaan in èèn nieuwe website. De bibliotheeksite zal in elke bibliotheek vertrekken vanuit hetzelfde concept maar elke bib zal ook eigen accenten kunnen leggen. De site is tevens uitgewerkt volgens het principe 'responsive design', zodat deze perfect te consulteren is o.m. op smartphone. Verder zijn er alle soorten technische vernieuwingen en is het gebruiksgemak in het algemeen verbeterd. Eens de nieuwe site live is, zullen we daar zeker nog dieper ingaan. Maar wie nu al eens wil proeven van het nieuwe concept, raden we aan om eens een kijkje te nemen op de beta-versie. Reacties pro of contra mag je ons uiteraard altijd doormailen op bibliotheek@izegem.be. Veel surfplezier alvast!
Word jij ook een actieve burger?

Burgers bewust maken en actief betrekken bij het beleid, ja ook dàt ziet de bibliotheek als haar opdracht.
De oplossing is simpel? Neen: simpol!
Volgens het boek: De oplossing is simpol zou het in de mondiale economie vooral over groei en winst gaan, ten koste vaak van milieu, mensenrechten
of arbeidsomstandigheden. Dat patroon op wereldschaal willen de auteurs doorbreken op een eigen manier. Eenzijdig patronen doorbreken is altijd riskant omdat wie ermee begint, hiermee alles kan verliezen. Wie als eerste de stap zet uit de vicieuze
cirkel, zonder dat de anderen volgen, graaft meteen zijn eigen graf, volgens initiatiefnemers en auteurs John Bunzl
en Nick Duffel. Daarom kwamen zij op de proppen met een speciaal voorstel: stel je voor dat wij allemaal, dit is-burger, politiek, bedrijfsleven etc. – een gezamenlijke
verklaring ondertekenen dat we vanaf een bepaald moment de zaken in evenwicht
brengen, op voorwaarde dat alle anderen dat vanaf hetzelfde moment ook gaan
doen. Deze oplossing heet SimPol= Simultaneous policy of gelijktijdig beleid.Een globaal plan dus!
Naïef? Wereldvreemd?, misschien? Discussieerbaar, zeer zeker. Premisse-gevoelig patroondenken, ja toch wel een beetje. Luchtfietsen voor gevorderden of een wat overtrokken denkoefening, het zou kunnen. Ambitieus en provocerend, dat zeker en vast.
In ‘De oplossing is SimPol‘van de beide auteurs ontdek je er meer over en zodoende laten we het waarde-oordeel geheel over aan ons geacht lezerspubliek, waarin we alle vertrouwen stellen. Kijk anders ook eens op www.simpol.org.
Een vingerwijzing...
Wanneer ze het allemaal doen, daar hebben we soms het raden naar. Ze doceren, schrijven het één na het ander boek, switchen soms vlot tussen non-fictie en fictie, geven lezingen en interviews van hier tot in Tokio, alsof ze meerdere levens tegelijkertijd kunnen leven, alsof ze energie te over hebben. Je kent ze vast wel: de Max Hastings, de Anthony Beevors of de Philipp Bloms van deze wereld. De twee eerste auteurs van dikke historische boeken met als recentste werk respectievelijk een kanjer over de Vietnam oorlog en een schitterend relaas over de slag van Arnhem; de laatste met het voorlopig orgelpunt de roman: Bij storm aan zee. We volgen Blom al een tijdje en raakten gaandeweg gecharmeerd van zijn eruditie, belezenheid en toegankelijkheid.Van zijn 'Duizelingwekkende jaren' tot zijn ' de opstand van de natuur' reikte de Duitse historicus ons een mooi pakketje stof tot overdenken aan, een onversneden antidotum tegen mainstream-opvattingen.Het was dan ook met een zeker genoegen dat we kennis namen van zijn interview, tweede in de reeks: Toekomstdenkers in het tijdschrift HUMO, nr. 4065/31 (week 3-9 aug.). En dit des te meer nu we nu momentel tijdens onze vakantie met veel plezier en interesse verdiept zijn in de e-boek versie van : Wat op het spel staat, (trouwens ook een langzullenwelezen-topic), waarin hij zich als een nieuwe bijdetijdse Spengler ontpopt en het Westen onder meer een zwarte spiegel voorhoudt inzake klimaatopwarming en vluchtelingencrisis. We hadden nog een Grondahl ter reserve in onze reader opgeslagen, maar die zal nog eventjes moet wachten. Sorry Jens! Interesse? Weet dat je altijd terecht kan in de bib voor al zijn boeken en... uiteraard voor die bewuste Humo die je vanaf 7 augustus probleemloos bij ons kan uitlenen. Men zegge het voort! Oké, waar zaten we we weer. O ja, pagina 44...
Komt eraan!
Psst... eventjes voor jullie gegluurd op het rek van de pas aangekochte dvd's. En wat zit daar tussen?Voor de youngsters onder meer de dvd met de ketnetmusical Team-U.P. met niet alleen de dansmoves en de songs maar ook heel wat extra's en blikken achter de schermen. Ook nog Volume 3 en 4 van de Studio 100-serie De Nachtwacht. Lekker griezelen en vampieren dus binnenkort! Om nog meer aangename koude rillingen in deze warme dagen te bezorgen: de dvd Monsterjagers waarin Gavin, Alex en Dylan het eerst opnemen tegen ingebeelde monsters maar dan al hun moed en kracht moeten verzamelen om een echt monster te verslaan. Voor de kleinsten zien we op het rek onder meer Brandweerman Sam schiet te hulp. Altijd handig als er een brandweerman in de buurt is met dit weer. Daarnaast staat de animatiereeks Trolls en een 5 uur durende box van Thomas de stoomlocomotief... voor de beste vrienden.
Abonneren op:
Posts (Atom)